Budvanski krug Vide Ognjenović

U okviru III književnog festivala „Ćirilicom“ u četvrtak, 5. septembra od 21 čas na Trgu između crkava biće upriličen program pod nazivom „Budvanski krug Vide Ognjenović“ u kojem učestvuju: rediteljka i književnica Vida Ognjenović i mr književnosti Božena Jelušić.


Budvanski krug Vide Ognjenović tvore Kanjoš Macedonović (1989), Trus i trepet (1994), Jegorov put (2000), Don Krsto (2007). Autorka je u Budvi i Paštrovićima otkrila „ružu mitova“ i „ružu legendi“, brižljivo je istraživala raznorodnu građu, kretala od istoriografskih tragova da bi u njima prepoznala i uz pomoć dokumenata na nov način ispričala vječite priče o čovjeku i njegovom trajanju. U isto vrijeme, Vidinim dramama je „pohranjeno“ i naše vrijeme, njegovi problemi i kontroverze.


U Vidi Ognjenović je Budva dobila svojevrsnu zavičajnu autorku, spisateljicu koja je svojim dramama uspjela da na sceni pokrene i oživi literarno i jezičko nasljeđe, običaje i kulturu, legendu i istoriografiju ovog kraja.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti