Carević: Budva pamti i pamtiće (FOTO)

“Danas, kada sjećanje polako na traumatične događaje blijedi, ne smijemo nikada zaboraviti žrtve ali i sve one bez čije pomoći bi proces oporavka trajao mnogo duže”, naveo je gradonačelnik Budve Marko Carević povodom 42 godine od razornog zemljotresa.

“U zemljotresu jačine 7.0 Rihterove skale bilo je i poginulih a preko 10 000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom. U Budvi se još uvijek sjećamo evakuacija i života pod otvorenim nebom dok sa strepnjom osluškujemo grmljavinu iz utrobe zemlje. U Starom gradu je svega 8 kuća ostalo neoštećeno dok su brojni sakralni i kulturno - istorijski objekti i spomenici ili nestali ili teško oštećeni, naveo je Carević i dodao:

“Oporavak od zemljotresa je trajao skoro punu deceniju, i za svo to vrijeme bili smo svjedoci jedne velike i bratske solidarnosti naroda iz cijele bivše Jugoslavije, a posebno Srbije čijim je nemjerljivim doprinosom, izdvajanjem sredstava svih građana te danas samostalne države Budva, ali i crnogorsko primorje ponovo stalo na svoje noge. Danas, kada sjećanje polako na traumatične događaje blijedi, ne smijemo nikada zaboraviti žrtve ali i sve one bez čije pomoći bi proces oporavka trajao mnogo duže. Priroda je tada pokazala i svoju drugu stranu. Onu koju ni dan danas ne možemo predvidjeti, ali nas povremena podrhtavanja upozoravaju da je moramo poštovati. Ali i poštovati sve one koji su i nama pomagali te 1979. godine i da uvijek u našim srcima budemo otvoreni za pomoć drugome u nevolji.

Budva pamti i pamtiće”, zaključio je Carević.