Carević pregovara sa Kinezima

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević započeo pregovore sa kineskom korporacijom ZTE o projektu modernizacije javnog prevoza u Budvi

ZTE smart auto, dio kineske ZTE korporacije uputila je pismo namjere Opštini Budva u kojem ističe svoju zainteresovanost za modernizaciju javnog prevoza u Budvi, istovremeno poboljšavajući protok saobraćaja i smanjenje nivoa zagađenja vazduha. ZTE djeluje kao dio korporacije koja istražuje velike infrastrukturne mogućnosti i mogućnosti industrijskog razvoja širom svijeta, a istovremeno pruža pomoć u finansiranju, proizvodnji, implementaciji i upravljanju. Njihov poslovni model obuhvata globalnu inicijativu predsjednika Xi Jinpinga “jedan put jedan pojas”. Pismo namjere ispred korporacije uputio je zamjenik direktora Tan Haipenga.

ZTE smart auto je zainteresovana da na teritoriji naše opštine investira u viziju koncepta pametnog grada (smart city), obezbijeđujući vozila javnog prevoza sa nultom emisijom štetnih gasova. Prednost ove kompanije, ističe se u pismu, je u tom što je ZTE "one stop shop" kada je u pitanju koncept pametnog grada, sa sposobnošću da realizuje projekat od njegove idejne faze do puštanja u rad i servisiranja.

Predsjednik Opštine Marko Carević odgovorio je na pismo namjere i istakao da je Budva moderan turistički grad koji se ubrzano razvija i koji svoj rast pokušava uskladiti sa održivim ekološkim rješenjima. U poslednje četiri godine, naša opština postala je dio i nekoliko evropskih i međunarodnih programa koji se bave javnim i privatnim prevozom s niskom i nultom emisijom štetnih gasova. Predsjednik Carević je poručio da se, imajući u vidu aktuelnu epidemiološku krizu i njene nepredvidive posljedice, nada skorom susretu sa predstavnicima ZTE kompanije i prilici za konkretnije i detaljnije korake naše potencijalne saradnje.

Realizacijom ovog projekta Budva bi postala prva lokalna samouprava u Crnoj Gori koja je modernizovala svoj prevoz u skladu sa svjetskim ekološkim standardima koji imaju za cilj zaštitu životne sredine i smanjenje emisije štetnih gasova. Projekti koji u sebi sadrže “zeleni koncept” su prava prilika da Budva svoj dalji razvoj usmjeri ka zaštiti životne sredine i sprečavanju dalje devastacije prirodnih resursa.

 

 

ZTE intelligent vehicles [Photo courtesy Zhuhai Daily]

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti