Cijene proizvoda i usluga padaju

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru 2020. godine u odnosu na septembar 2020. godine u prosjeku su niže za 0,1%. To su saopštili iz Uprave za statistiku- MONSTAT.

“Potrošačke cijene u oktobru 2020. godine u odnosu na oktobar 2019. godine, u prosjeku su niže za 0,6%. Najveći uticaj na negativnu mjesečnu stopu inflacije imali su pad cijena: voća; usluga smještaja; goriva i maziva za motorna vozila; mlijeka, sira i jaja; hljeba i žitarica. Potrošačke cijene u periodu januar-oktobar 2020. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su niže za 0,1%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u oktobru 2020. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je pad cijena u grupama: Hoteli i restorani (-1,4%); Prevoz (-0,4%); Hrana i bezalkoholna pića (-0,2%); Komunikacije (-0,1%), dok je rast cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (0,3%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,1%); Ostala dobra i usluge (0,1%).
Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale”, navodi se u saopštenju.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti