Cijene skočile u martu

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2022. godine u odnosu na februar 2022. godine u prosjeku su više za 3,4%. To navode iz MONSTAT-a.

Potrošačke cijene u martu 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 9,7%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: hljeb i žitarice; gorivo i mazivo za motorna vozila; mlijeko, sir i jaja; meso; čvrsta goriva; odjeća; ulja i masti; prevoz putnika drumom. Potrošačke cijene u periodu januar - mart 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 7,4%.
Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u martu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Prevoz (8,0%); Hrana i bezalkoholna pića (5,0%); Odjeća i obuća (3,1%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (2,1%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (1,8%); Ostala dobra i usluge (1,4%); Zdravlje (0,7%); Rekreacija i kultura (0,5%); Alkoholna pića i duvan (0,3%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Restorani i hoteli (-0,5%).
Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti