Cijene u maju porasle u odnosu na lani

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju 2020. godine u odnosu na april 2020. godine u prosjeku su više za 0,1%. To je saopšteno iz Uorave za statistiku- MONSTAT.

Potrošačke cijene u maju 2020. godine u odnosu na maj 2019. godine, u prosjeku su niže za 1,0%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: voća; povrća; hljeba i žitarica; mlijeka, sira i jaja; telefonske i telefaks opreme; farmaceutskih proizvoda. Potrošačke cijene u u periodu januar-maj 2020. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 0,1%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u maju 2020. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast cijena u grupama: Hrana i bezalkoholna pića (0,4%); Zdravlje (0,2%); Komunikacije (0,2%); Rekreacija i kultura (0,2%); Alkoholna pića i duvan (0,1%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,1%); Ostala dobra i usluge (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-0,7%); Prevoz (-0,7%).
Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti