Cijene u maju veće nego lani

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju 2021. godine u odnosu na april 2021. godine u prosjeku su više za 0,3%. To je saopšteno iz Uprave za statistiku- MONSTAT.

Potrošačke cijene u maju 2021. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 2,4%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: usluga smještaja; goriva i maziva za motorna vozila; kratkotrajnih dobara za rutinsko održavanje domaćinstva; ulja i masti; mesa; usluga ishrane u ugostiteljstvu; cipela i ostale obuće; odjeće. Potrošačke cijene u periodu januar-maj 2021. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 0,9%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u maju 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast cijena u grupama: Hoteli i restorani (2,8%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (1,6%); Odjeća i obuća (0,6%); Hrana i bezalkoholna pića (0,3%); Zdravlje (0,3%); Prevoz (0,3%); Rekreacija i kultura (0,3%); Alkoholna pića i duvan (0,2%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-1,0%); Ostala dobra i usluge (-0,1%).

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti