Crkva sv. Antun Padovanski

U petak, 13.septembra u 21 čas na Trgu između crkava u okviru 3.književnog festivala Ćirilicom biće upriličen program pod nazivom „Crkva sv. Antuna Padovanskog“ čiji je cilj podrška inicijativi za obnovu crkve na Mogrenu. Organizatori ovog programa su Narodna biblioteka Budve i NVU Primorska iz Budve, a o opravdanosti i značaju obnove crkve Sv. Antuna Padovanskog na večeri će govoriti: mr Lucija Đurašković, arhitekta Nebojša Gavrilović i LJerka Dragičević.


Crkva Sv. Antuna Padovanskog koja se nalazila na sredini druge mogrenske plaže srušena je 1952. godine. O ovoj katoličkoj crkvi ostao je pomen u priči o svetkovini starih Budvana koji detaljno opisuje mr Lucija Đurašković: „Na dan Sv. Antuna Padovanskog, 13. juna svake godine je iz crkve Sv. Ivana Krstitelja kretala svečana procesija sa ikonom Sv. Antuna Padovanskog, bogato ukrašenom zavjetnim zlatom. Ikona je iznošena iz mogrenske crkve Sv. Antuna devet dana prije proslave, da bi svih tih dana u crkvi Sv. Ivana održavana misa. Poznato je da je ikona, tom prilikom obično iznošena barkom morskim putem, a na sam dan svetkovine (13. juna) vraćana u crkvu Sv. Antuna kopnenim putem. Toga dana se poslije svečane mise na plaži Mogren slavilo do zalaska sunca. Kod starih Budvana je ostao običaj da se ovog dana počinju kupati u moru.“

 

VEZANO: Tradicija na Svetog Antuna zaboravljena, a crkva brutalno porušena

 


U maju ove godine pokrenuta je inicijativa za obnovu odnosno ponovnu izgradnju crkve Sv. Antuna na Mogrenu, a Opština Budva je izrazila spremnost da obezbijedi sredstva za obnovu crkve uz saglasnost predstavnika katoličke crkve.


Originalni planovi za izgradnju crkve su sačuvani, postoje i brojne fotograije, tako da bi crkva mogla da se obnovi u izgledu i dimenzijama u kojima je postojala nakon posljednje rekonstrukcije početkom XX vijeka. Idejni arhitektonski projekat za ponovnu izgradnju porušene crkve-kapele Sveti Antun Padovanski na plaži Mogren uradio je arhitekta Nebojša Gavrilović. Iz NVU Primorska, koja je pripremila nekoliko značajnih projekata zajedno sa Narodnom bibliotekom Budve i Opštinom Budva, izražavaju nadu da će odgovorni u Opštini Budva i HG Budvanska rivijera preduzeti sve što je u njihovoj moći da se u najskorije vrijeme izgradi nova crkva Svetog Antuna na starom mjestu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti