Crveni krst Crne Gore predstavio rezultate istraživanja o potrebama starijih u zajednici

Stariji su, kako je kazala generalna sekretarka CKCG Jelena Dubak, po svojoj prirodi jedna od najranjivijih grupa u društvu.

"Rezultati istraživanja koja smo proteklih godina sprovodili govore da najveći problemi sa kojima se stariji suočavaju jesu usamljenost, loše zdravstveno stanje i siromaštvo. Kako bi se odgovorilo na njihove potrebe neophodno je unaprijeđenja dostupnosti, pristupačnosti i kvaliteta usluga za starije“, istakla je Dubak.

Dr Agima Ljajević iz IJZCG navela podatke koji pokazuju da su starije osobe identifikovale, prema prioritetima: značaj kompetentnog, kvalitetnog i adekvatnog zadovoljenja zdravstvenih potreba, riješavanje problema izolovanostii, socijalnog zanemarivanja i sličnih faktora rizika koji vode u depresiju, značaj informisanja i edukacije, naročito u oblastima u kojima su insuficijentna njihova znanja i vještine, kao što su ponašanje i generalno mentalno zdravlje (zbog čega su kao vrlo značajno identifikovali zadovoljenje njihovih psihosocijalnih potreba).

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti