Da bude veća bezbjednost u saobraćaju

U cilju zaštite vozača, zdrave konkurencije između preduzeća, povećanja bezbjednosti saobraćaja, zaštite životne sredine, Ministarstvo kapitalnih investicija pod koordinacijom Direktorata za drumski saobraćaj,  nastojaće u narednom periodu da sprovodi obuke svojih službenika, inspekcije i uprave policije. Na taj način bi se  problemi procentualno redukovali i smanjili na najmanji mogući nivo u skladu sa postojecim prilikama u transportnom sektoru, rečeno je na obuci u bezi pamernog  uvođenja tahografa.

Oblast „socijalno zakonodavstvo“, sa aspekta zakonodavstva, kako u Evropskoj uniji, van njenih granica, tako i kod nas, u Crnoj Gori je uređenja na veoma visokom nivou. Međutim, i pored toga dešavaju se saobraćajne nezgode koje nastaju zbog zamora vozača tj. prekovremene aktivnosti vožnje, nekorištenjem dnevnih i nedjeljnih odmora i sl. Na osnovu podataka Evropske komisije 20 odsto saobraćajnih nezgoda, u kojima učestvuju komercijalna vozila, izazvano je zamorom vozača, tacnije 50 odsto vozača zaspi u toku vožnje na dugim relacijama. Tteba naglasiti da su 10 puta izraženije saobraćajne nezgode u noćnim satima. U tom kontekstu, kritičan period je između 02  i 05 sati,  dok 63 odsto vozača koji su koristili odmor četiri ili više dana van kuće, zaspe u toku vožnje za volanom.
Obuku je organizovalo Ministarstvo kapitalnih investicija, u okviru projekta „Tehnička podrška kapacitetima transportnog sektora i usklađivanje s pravnom tekovinom EU u Crnoj Gori”, finansiranom od strane Evropske unije, a implementiranom od strane konsultantske kompanije Business and Strategies Europe.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti