Dan planete Zemlje u Budvi obilježen sadnjom hrasta, masline i "žive ograde"

Turistička organizacija opštine Budva, u saradnji sa JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Opštinom Budva (sekretarijat za komunalno stambene poslove), Komunalnim preduzećem d.o.o. i SMŠ “Danilo Kiš” obilježila je danas Dan planete Zemlje nizom ekoloških akcija.

U novom parku na Slovenskoj obali posađeno je drvo primorskog hrasta (Quercus ilex).

“Odlučili smo na ovoj lokaciji da posadimo hrast kao simbol snage i dugovječnosti”, istakla je Iva Franeta, pomoćnica direktora “Morskog dobra” i dodala da se nadaju da će ovom akcijom, čiji cilj je podizanje svijeti u cilju potrebe očuvanja životne sredine, podstaći i druge organizacije, građane i omladinu Budve da se priključe.

Maja Liješević, direktorka Turističke organizacije opštine Budva naglasila je da je zaštita životne sredine veoma povezana sa turizmom i da obilježavanje Dana planete Zemlje TO Budva praktikuje već godinama.

“Ovo je dan koji nas i zvanično opominje da treba da čuvamo našu prirodu i resurse, jer u naš grad i našu zemlju turisti i dolaze prije svega zbog bogatstva i raznolikosti prirode. To je nešto što nam priroda i planeta Zemlja ostavljaju u nasljeđe. Prirodu treba da čuvamo i vodimo računa o njenoj valorizaciji.” – rekla je direktorka TO Budva,

Zelena površina ispred novog, reprezentativnog punka Turističke organizacije Budve oplemenjena je novom sadnicom masline (Olea europea), a u sađenju su pomogli i mališani iz dječijeg vrtića “Maštolend”. Drago Ivanović, direktor Komunalnog preduzeća je podsjetio da je Budva grad prepoznat po lijepom zelenilu i savjetovao sve građane Budve, ali i investitore da što više ulažu u ljepši izgled grada.

Današnja akcija je završena sadnjom žive ograde (Photinia red robin) u neposrednoj blizini Srednje mješovište škole “Danilo Kiš”, a u akciji su, pored učenika, učestvovali i direktor škole Ivan Ivanović i profesorka biologije Marina Grgurević koja je pozvala gradska preduzeća i službe da što češće pozivaju njihove učenike da učestvuju u sličnim akcijama.

Obilježavanje Dana planete Zemlje u Budvi će biti nastavljeno i u subotu, 24. aprila, kada će zaposleni u TO Budvi, budvanski učenici, predstavnici nevladinog sektora i radnici Komunalnog preduzeća, uz sve zainteresovane građanke i građane, uklanjati otpad sa Slovenske plaže.

Za tu priliku TO Budva je obezbjedila sva potrebna dezinfekciona sredstva, maske i rukavice i pozvala na poštovanje propisane distance, a preduzeće “Megapromet” je obezbijedilo sendviče za sve učesnike.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti