Delegacija Evropske unije juče je posjetila Budvu u sklopu zvaničnih aktivnosti finalne faze kandidature ";Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture"

Delegaciju EU je predvodio Sylvain Pasqua, vođa tima za koordinaciju Evropskih prestonica kulture iz Generalnog Direktorata za obrazovanje, omladinu, sport i kulturu Evropske komisije, a članovi su bili Hrvoje Laurenta, član EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, Ana Margarida Mareguisa i Theophile Turboust, predstavnici EU Delegacije u Crnoj Gori.

Domaćini su bili Nikola Jovanović, predsjednik Skupštine opštine Budva i Dušan Kaličanin pokretač i koordinator kandidature ";Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture";.

Posjeti su prisustvovali i Maša Vlaović, ministarka kulture i medija, Milena Mijović Durutović, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Iva Pavlović, rukovoditeljka Kancelarije za Evropske integracije i saradnju, članovi tima kandidature "Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture";, predstavnici grupe građana iz svih opština Boke koja je pokrenula i vodi kandidaturu i brojni predstavnici kulturne, umjetničke i kreativne scene Budve i Boke.

Ovom prilikom ministarka kulture i medija Maša Vlaović je kazala da je veoma zadovoljna posjetom delegacije Evropske komisije i time što je kandidatura "Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture", uspješno predala finalnu aplikaciju.

“Ministarstvo kulture i medija snažno podržava crnogorsku kandidaturu, koja predstavlja veoma važan projekat, koji značajno unapređuje međunarodnu saradnju, strateško planiranje i inovacije u kulturi. Kandidatura stavlja kulturu u centar pažnje i prepoznaje je kao jedan od najvažnijih alata za pozitivnu transformaciju društva.

"Vjerujemo da Crna Gora ima snage, kvaliteta i hrabrosti za pobjedu u ovom prestižnom takmičenju";, poručila je Vlaović.

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović je ovim povodom izjavio: "Uspješno završena posjeta EU delegacije koja upravlja takmičenjem za Evropsku prestonicu kulture je još jedan veliki korak na putu ka finalu, još jedan veliki uspjeh kulturne scene i građana Budve i Boke, još jedan pozitivan pomak u razvoju kulture i EU integracija Crne Gore. Čitava naša kandidatura i ova posjeta EU je dokaz da je kvalitetna i stabilna realizacija velikih kulturnih projekata i pomaka moguća samo kroz snažno uključivanje građana i lokalne zajednice, prepoznavanje njihovih potreba, izazova i stremljenja, a kroz otvorenu i međusobno komplementarnu saradnju institucija i vaninstitucionalne kulturne i umjetničke scene koju vode i realizuju kreativni i stručni ljudi.

Zahvaljujemo se Predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, Predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću i Ministarki kulture i medija Crne Gore Maši Vlaović, pokretaču i koordinatoru kandidatire Dušanu Kaličaninu, timu kandidature, građanskim inicijativama i građanima Budve i Boke bez čijeg snažnog uključivanja i podrške ovaj uspjeh ne bi bio izvodljiv."

Pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture” Dušan Kaličanin je nakon posjete izjavio: "Veoma smo zadovoljni zvaničnom posjetom EU delegacije, ali i uključenošću i posvećenošću naših aktera kulturne i umjetničke scene, institucija, vaninstitucionalne scene i građana. Uspjeh ove posjete daje nam novi podsticaj, dodatnu energiju i inspiraciju za poslednji korak koji treba da napravimo na našem putu ka pobjedi u takmičenju za Evropsku prestonicu kulture. To je odbrana naše finalne aplikacije u Briselu 19.9.2023. godine.

U ime tima kandidature "Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture" zahvaljujem se Opštini Budva, opštinama Boke i svim pomenutim institucijama i vodećim ličnostima Crne Gore na kontinualnoj i iskrenoj podršci. Zahvalnost dugujemo i svim kulturnim i umjetničkim institucijama i vaninstitucionalnoj sceni, nevladinim organizacijama i pojedincima bez čije energije, želje, znanja i volje ova kandidatura i ulazak u finale ne bi bili mogući.

Zbog te podrške, zbog probuđene energije Budve, Boke i Crne Gore vjerujemo u uspjeh i idemo na pobjedu u Briselu.”

Konačna odluka o nosiocu titule Evropske prestonice kulture za 2028. godinu biće javno saopštena u Briselu 20.9.2023. godine.

Javnost je pozvana da putem zvaničnog web sajta www.budvaboka2028.me prati, uključi se i podrži crnogorsku kandidaturu koja je povezujući stotine organizacija, pojedinaca i institucija iz zemlje i svijeta, ušla u finale i nalazi se na korak do pobjede.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti