Derbi u Kotoru u sijenci pravnog spora

Derbi u Kotoru u sijenci pravnog spora

Danas u 19:00 časova počinje crnogorski derbi u 4. kolu Triglav Jadranske Lige u Kotoru, Primorac dočekuje Budvu Mtel.

Na tabeli Jadranske lige, oba tima imaju skoro isti rezultat, dva poraza i jednu pobjedu, s tim što Budva ima bolju gol razliku. Na evropskoj sceni, Kotorane tek očekuje nastup u Evrokupu, dok su se Budvani već oprostili od daljeg takmičenja.

Iako je Budva Mtel na papiru blagi favorit u ovom meču, ishod je u potpunosti neizvjestan, tim prije što su čelnici Primorca u pravom momentu povećali pritisak angažujući advokatski tim povodom slučaja Popović - Marković.

Kotorani su, povodom toga, juče izdali saopštenje za javnost, koji prenosimo u cjelosti:

Kao jedan od najuspješnijih crnogorskih sportskih kolektiva, VK Primorac ima potrebu da se  obrati zainteresovanoj sportskoj javnosti Crne Gore, sa posebnim akcentom na sportsku javnost Boke i Kotora, sredine u kojoj, na zadovoljstvo mnogih egzistiramo od 1922. godine. Obzirom da je vaterpolo kao najtrofejniji sport proglašen sportom od nacionalnog značaja, i da je na reprezentativnom planu, i u seniorskoj i u juniorskoj konkurenciji, vratio pozicije koje se od njega očekuju, zabrinjava činjenica da se ove godine u ligaška takmičenja, iz kojih se crpe sadašnji i budući šampioni, kreće na, možemo slobodno reći, jedan krajnje sumnjiv i neadekvatan način. Umjesto da se put sa ciljem približavanja evropskim standardima u društvu koristi i u sportu - posebno u onom "od nacionalnog značaja" -  mi se nalazimo u slijepoj ulici i u jednoj krajnje neprihvatljivoj situaciji, koja je u neskladu sa željama kako istinskih navijača i ljubitelja sporta, tako i svih onih koji su zaslužili da u narednih godinu dana gledaju takmičenje po uzoru na dobre evropske standarde - suprotne balkanskim "muljanjima" koje smo imali prilike gledati zadnjih decenija. Neki od tih standarda, zbog kojih se obraćamo medijima i javnosti, su: ·    poštovanje pravila o registraciji igrača na nivou kluba i


·    poštovanje pravila o prelascima igrača između klubova,uz podrazumijevanje neophodnog sportskog ponašanja klubova kada su ta pitanja na dnevnom redu, kog na žalost jednostavno NEMA!Riječ je naravno o "slučaju Popović i Marković", koji je u posljednje vrijeme bio tema nekih novinskih napisa, zanimljivo, gotovo uvijek sagledavan iz ugla samo jedne strane. Pravo ime ovog slučaja je "slučaj Savez", jer ova dva igrača su, a to će biti jasnije kada bude neko zaista htio da se pozabavi činjenicama i da ih neutralno prenese javnosti, još uvijek igrači VK Primorac. Naime, kako su pomenuti igrači isplaćeni u cjelokupnom iznosu po ugovorima, zaključno sa junom mjesecom 2013. godine, nije postojala zakonska mogućnost za raskid ugovora. Po nagovoru VK Budva, igrači se ipak obraćaju SUDU sa zahtijevom za raskid, sa lažnim obrazloženjem da klub nije ispunio ugovorene obaveze. Uvidom u dokumentaciju (isplate igračima) SUD odbija zahtjev za raskid ugovora.Tada počinje igranka.Drugostepeni sud (sa većinom članova iz Budve) donosi odluku da se ugovori smatraju raskinutim. Da bi mogli da donesu takvu odluku, naravno, nisu se bavili ni ugovorima, ni pravilnikom Vaterpolo i plivačkog saveza CG, već slobodnim temama (ljudske slobode, razvoj sporta itd.). 

Nakon tako skandalozne odluke u okviru djelovanja pod VPSCG, VK Primorcu ostaje još samo jedna mogućnost, da zatraži ZAŠTITU ZAKONITOSTI.  O tom zahtjevu odlučuje VIJEĆE VATERPOLO SUDA formirano od tri člana iz tri vaterpolo centra - Budve, Herceg Novog i Kotora, kako bi se postigla teritorijalna i klupska  neutralnost u odlučivanju. VIJEĆE VATERPOLO SUDA je u međusobnoj usmenoj  komunikaciji povodom ZAHTJEVA ZA ZAŠTITOM ZAKONITOSTI (ZZZ) podnesenom od strane VK PRIMORAC, većinom 2 na prema 1 donijelo odluku da se isti igrači imaju smatrati, još uvijek i do daljnjeg, igračima VK PRIMORAC.

Tada igranka prerasta u kaljugu.Kako je Vaterpolo klub Budva već krenuo u proces registracije tih igrača za Ligu šampiona i Triglav jadransku vaterpolo ligu, postalo je jasno da će nastati skandal sličan onom prije par godina kada je u pitanju bila registracija Darka Brguljana, van prelaznog roka. Da bi se sve nekako gurnulo pod tepih, u maniru onih koji probleme ne rješavaju već ih samo gomilaju, budvanski član VIJEĆA VATERPOLO SUDA Zlatko Dragović, ne dolazi na sastanak, opstruira konačni dogovor koji je morao uslijediti kako bi se odluka verifikovala prije isteka roka za registraciju. I, onda volšebni obrt samo dva dana prije isteka roka. Dvoje sudija daju ostavke na svoje pozicije. Riječ je o Kotoraninu Aprcoviću i Novljaninu Lazareviću. Naravno, bez obrazloženja dostavljenih klubovima i bez ikakve priče u medijima i javnosti, i bez bilo kakve, zvanične, reakcije VPSCG.

Nakon toga dolazi do registrovanja igrača od strane takmičarske komisije, koje prati obrazloženje iz domena apsurda: "Ukoliko Odluka, kojom se odlučuje ZZZ, bude donijeta od strane Suda VPSCG, na način da se mijenjaju napred navedene izvršne Odluke br.134/13 i 135/13, od 29.07.2013 godine, ovaj organ će je izvršiti u najkraćem mogućem roku, radi poštovanja principa zakonitosti i pravičnosti."Dakle, najavljuje se moguća suspenzija odluke o registraciji igrača za VK Budva, kojom bi ti igrači izgubili šansu daljeg nastupa za ovaj tim, a sam početak lige je apsolutno u opasnosti da bude proglašen nevažećim ukoliko se usvoji ZZZ podnešen od strane VK Primorac u valjanom roku. Sve zbog nevjerovatne nebrige u tijelima VPSCG zaduženim da donesu konačnu odluku o ovom pitanju, ma kakva ona bila. Napominjemo da je vanredni pravni lijek od strane VK Primorac podnešen na vrijeme i u roku koji je dozvoljavao donošenje odluke o tom zahtjevu.Kako bi stali na put nepravdi i opravdali povjerenje naših vjernih navijača i svih ljubitelja vaterpola i sporta obavještavamo vas da će VK Primorac insistirati na donošenju odluke vijeća, a pravdu će u slučaju da se pribjegne metodi "ćutanja administracije" ili bilo kakvoj drugoj vrsti opstrukcije van domena pravde i prava, potražiti na redovnom sudu. Advokatski tim, kojeg je angažovao VK Primorac povodom ovog slučaja, pripremio je kompletnu dokumentaciju, o svemu su obaviješteni i organi Saveza, a ista se priprema i prevodi za LEN, krovnu organizaciju vaterpola u Evropi.Otvoreni za eventualna dalja pojašnjenja, pristup dokumentaciji i razmjeni argumenata o ovom i svim ostalim pitanjima vezanim za VK Primorac, sportski Vas pozdravljamo.Vaterpolo klub “Primorac” 


Kotor

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti