Detekcija "delta soja" SARS-CoV-2

Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa Evropskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), u okviru programa Podrške u sekvenciranju genoma SARS-CoV-2zemljama kandidatima ili potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, vršiće analizu uzoraka za identifikaciju “delta” soja (B.1.617.2) SARS-CoV-2 po važećim procedurama i protokolima. Vrijeme, način i dinamiku slanja uzoraka, te mjesto obrade uzoraka određuje ECDC u skladu sa zahtjevima programa.

Takođe, u saradnji sa SZO i Robert Koh Institutom iz Berlina, započeta je i sprovodi se i obuka osoblja za ovu složenu metodu analiziranja genoma mikroorganizama. Nakon završetka obuke potvrđene od strane edukatora, sekvenicioniranje će se vršiti i u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti