Nova strategija hrvatskog turizma - difuzni hoteli!

 U oglašavanju i privlačenju gostiju uštedjeti bi mogli i iznajmljivači soba i apartmana! I to kroz udruživanje sa komšijama. Uz novu strategiju hrvatskog turizma, cijele ulice, pa čak i četvrti trebali bi se pretvoriti u difuzne hotele!

 

Biće to za njih, prije svega, veliko olakšanje jer će imati ujedinjen izlazak na tržište, jedno mjesto za prijavu i odjavu gostiju, pa čak i zajedničku službu za čišćenje. Razni oblici udruživanja na Jadranu već postoje, ali difuzni hoteli nešto su sasvim novo. Kriterijumi su visoki, pa se tako neće moći dogoditi da jedna soba u ulici ima dvije, a druga četiri zvjezdice. Značiće to onda i neophodno podizanje kvaliteta.

Osnovna ideja je da difuzni hoteli trebaju ojačati privatni smještaj. Prosječna popunjenost zasad iznosi 50 dana u sezoni. Cilj je podignuti je na najmanje 90 dana. Prednosti ovakvog odmora su brojne.

Hrvatski turizam raspolaže s 935 hiljada ležajeva. Od toga je čak 450 hiljada u privatnom smještaju. Prije udruživanja, potrebno je riješiti zahtjevan zadatak ujednačenja ponude. Zapravo, obići sve te male iznajmljivače i nekako ujednačiti.

Da bi što uspješnije povezali sve sobe u jednoj ulici, vlasnici priželjkuju modernizaciju. 'POS aparate za plaćanje turista koji dolaze, žele platiti kreditnom karticom ili nam možda ministarstvo i turistička zajednica može pomoći da sredimo te naše zgrade', kaže jedna od iznajmljivačica.

Ja mogu da zamislim crnogorske stare gradove organizovane u cjeline, kao atrakcija i kao funkcionalne cjeline. Naravno da to zahtjeva sugestiju od strane mjesnih zajednica i poslije obezbjeđivanje projekta od strane opština, ali je izvodljivo.

Izvor dnevnik.hr

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti