Digitalna memorija Budve

Projekat DIGITALNA MEMORIJA BUDVE realizuje nevladino udruženje ZA DRUGA iz Petrovca. Projekat će objediniti staru fotografsku građu sa područja Budve, Sv.Stefana i Petrovca.

Namjera realizatora projekta je da od sakupljenog fotografskog materijala ustanovi  vebsajt koji će potom biti u administraciji Narodne biblioteke Budva, kao integralni dio DIGITALNE BIBLIOTEKE. Prikupljeni materijal će na taj način biti dostupan svim zainteresovanim stranama za potrebe stručnih, kulturnih, turističkih i propagandnih aktivnosti.

Za ovaj projekat koji je od civilizacijskog i kulturnog značaja za opštinu Budva, dolaze u obzir sve vrste fotografija nastale prije 1990 godine, odnosno do početka digitalnih foto-zapisa. Poželjna je raznovrsnost fotografskog materijala koji bude sakupljen tokom projekta – porodične, pojedinačne, kolektivne, pejzažne, svečarske, radne i sportske fotografije, stare razglednice i prospekti sa prostora opštine Budva, kao i drugi arhivski vizuelni materijal.

U tom smislu pokrenuta je inicijativa među mještanima, udruženjima, preduzećima i institucijama koje imaju foto arhive da iste jednokratno ustupe za profesionalno skeniranje i obradu. Učesnici na projektu se obavezuju da će prikupljeni materijal čuvati i tretirati na adekvatan način, a isti u dogovorenom vremenu vratiti vlasnicima.

Poziv svim zainteresovanima da ustupe svoje lične foto arhive planiran je da se emituje na programima Radija i TV Budva, takođe i na društvenim mrežama.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti