Dijele našu sudbinu: Muke u turizmu BiH

Hotelska grupacija Evrope saopštila je da bilježi milionske gubitke i da su sve rezervacije otkazane do 2021. godine zbog pandemije koronavirusa.

U turističkom sektoru, kako navode, došlo je do nesagledivnih gubitaka gdje je pet mjeseci u nizu zabilježen pad prometa od 100 odsto. To je dovelo i do gubitka radnih mjesta u ovom sektoru.

 

Iz navedenih razloga hotelska grupacija Evrope ističe da će biti primorani da zatvore najuglednije hotele u Sarajevu ako se granice ne otvore i ako se sredstva za stabilizaciju privrede ne preusmjere za finansijsku pomoć hotelskom sektoru.

Neophodno je, kako kažu, da se ostvari saradnja sa resornim ministarstvima na više nivoa vlasti, kako bi zajedničkim snagama i znanjem pokušali da spasu turizam u BiH i vrate mu status vodeće privredne grane u razvojnom smislu, prenosi Klix.

"Hitno otvaranje granica, subvencionisanje iznosa minimalnih plata radnika i pripadajućih doprinosa za privredna društva u turizmu najmanje do 2021. godine, subvencionisanje 100 odsto iznosa za troškove vode, struje, gasa, odvoza smeća (režijski troškovi), nastalih u periodu od 1. aprila 2020. pa sve do 1. aprila 2021. godine, oslobađanje od plaćanja svih javnih davanja po tipu parafiskalnih nameta (TV taksa, taksa na istaknutu reklamu, i slično) do 1. aprila 2021.godine su samo neke od hitnih mjera koje su zahtjevane", navodi se u saopštenju Hotelske grupacija Evrope.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti