Dinamitaši u Crnoj Gori rade prekovremeno

Kada ste zadnji put pročitali daje krivolovac osuđen na tri godine zatvora za neki od slučajeva svojevrsnog biocida koji se odvija na našim rijekama, jezerima ili moru i to korišćenjem struje, dinamita i drugih nedozvoljenim sredstava?!

Zbog navedenog krivičnog djela proteklih deceniju niko nije završio iza brave, što ne znači da problem ne postoji, piše Pobjeda.

Zapravo je obrnuto: problem je dio svakodnevice, pa ćete redovno čuti eksploziju na moru, vidjeti ubijenu ribu u priobalju ili biti svjedok da se riba i vodeni organizmi ulovljeni na nedozvoljeni način i u nedozvoljeno vrijeme prodaju „na crno“, ili nude građanima, restoranima bez mnogo ustezanja...

Kaznu, dakle do tri godine zatvora, za ova krivična djela predviđa krivični zakonik u tački 326. kojom se sankcioniše krivolov nedozvoljenim sredstvima ili u vrijeme koje ugrožava biološki opstanak pojedinih vrsta riba i vodenih organizama.

Prema podacima Uprave za inspekcijske poslove, ribarska inspekcija je prošle godine dva puta posumnjala da je izlovljena riba ulovljena dinamitom, uzorci su poslati na vještačenje Institutu za biologiju mora, i oba puta vještačenja su potvrdila sumnje inspekcije.

 

U konkretnim slučajevima inspektor je podnio krivičnu prijavu prema Tužilaštvu. Kako se navodi to je redovna procedura u takvim slučajevima.

Riba za koju ne postoje dokazi o porijeklu oduzima se na licu mjesa i uništava, a protiv subjekta nadzora preduzimaju se zakonom predviđene kaznene mjere. U tom smislu, Inspekcija za morsko ribarstvo reagovala je prema istražnim organima radi utvrđivanja počionioca krivičnog djela, pa se ovi postupci vode pred sudskim organima“, saopšteno je iz Uprave za isnpekcijske poslove.

UIP je saopštila da od početka godine nijesu podnijete prijave za krivolov dinamitom.

 

Prema ocjeni Miodraga Vugdelića, koji je gotovo deceniju i po proveo u krovnoj sportskoribolovnoj organizaciji na moru, problem krivolova svih vrsta nije od juče. On smatra da čak ni četiri inspektora (jedno vrijeme ih bilo samo dva) teško da može da uradi sveobuhvatnmu kontrolu, koja podrazumijeva i kontrolu izlova, prodaje i još efikasnu borbu protiv dinamitaša i krivolovaca..

Kada je, po starom sistemu, svaka opština imala ribolovnog inspektora, to je bilo mnogo efikasnije rješenje i rezultati su se vidjeli na terenu. Ovako, fizički je nemoguće da jedan čovjek pokrije više opština, a pogotovo ako, recimo nema čamac kao osnovno sredstvo za terenski rad“, kaže Vugdelić.

On ističe da je godinama Savez za sportski ribolov na moru ukazivao na problem krivolova i problem ribolova nedozvoljenim sredstvima, ali se očito u toj opblasti svi odriču nadležnosti.

I ove godine je ponovo priča o dinamitašima zaparala „prijemnike“ javnosti kada je krivolovac u Baru, prije nekoliko dana, ostao bez ruke, a tužilac procijenio da je u pitanju samopovređivanje i da nema osnova za krivično gonjenje po službenoj dužnosti. Ali i to je bila vijest „od jednog dana“ u moru drugih informacija na stupcima crnih hronika...

 

U opštoj „apatiji“ i nekoj vrsti ravnodušnosti zbog nemoći da se stane na put ovom problemu, pionirski je poduhvat kada jedan grad u Crnoj Gori prepozna problem i pozabavi se njime.

 

To je učinila ulcinjska opština kandidovala projekat i zahvaljujući donaciji Norveške ideja se već primjenjuje a cilj je da se, između ostalog, izbore i sa dinamitašima u svom ataru. A to nije malo područje, računajući obalnu morsku liniju i vodenu granicu na Bojani prema Republici Albaniji.

Prema riječima potpredsjednika opštine Ulcinj Ardijana Mavrića, projekat „Održivi razvoj morskog i obalnog ekosistema posredstvom zaštite i odgoja morske faune“ promoviše zaštitu okoline, s ciljem razvoja potencijala ribarstva kao značajne grane za lokalno stanovništvo kroz održivi razvoj morskih resursa u obalnom pojasu.

Projekat ima četiri faze i trajaće 20 mjeseci. Glavninu sredstava, 85 odsto obezbijeđeno je kroz donaciju, dok će 15 odsto kofinansirati opština. (Pobjeda/cdm)

foto: majska slika pokolja dinamitom sa južne obale našeg Jadrana

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti