Direktorica NTOCG na sjednici Odbora direktora Evropske komisije za putovanja ETC u Dubrovniku

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Ana Tripković Marković, sa saradnicom, učestvovala je u radu 101. sjednice Odbora direktora Evropske komisije za putovanja (European Travel Commision - ETC), jedne od najstarijih međunarodnih organizacija koja okuplja nacionalne turističke organizacije iz 32 evropske zemlje  i promoviše Evropu kao destinaciju već više od 70 godina.

Sastanak je održan 23. septembra o.g. u Dubrovniku, a teme su, između ostalog, uključivale  prezentaciju i analizu postignutih turističkih rezultata na nivou Evrope u ovoj turističkoj sezoni, ali i analizu sprovedenih marketinških aktivnosti i istraživanja tržišta ETC-a.

Okupljenima se video porukom obratila ministarka turizma i sporta Hrvatske Nikolina Brnjac, dok je sastanak uvodnim govorom otvorio predsjednik ETC-a Luís Araújo iz Portugala.

„U ovim okolnostima i vremenima najvažnije nam je otvoriti turizam i zemlje i to je bila glavna okosnica razgovora. Primjećujem sve bolje turističke trendove, turizam se oporavlja, ali još moramo dostići rezultate iz 2019. godine koja je za mnoge zemlje Evrope bila rekordna godina“, poručio je Araújo. 

Direktor Hrvatske turističke zajednice i ujedno potpredsjednik ETC-a Kristjan Staničić zahvalio se ETC-u na odabiru Hrvatske za domaćina ovog sastanka. „To je svojevrsna potvrda i priznanje da smo u ovoj, ali i u protekloj godini ostvarili odlične rezultate u vrlo izazovnim okolnostima. Naša je zemlja među najuspješnijima u Evropi po postignutim turističkim rezultatima što je uspjeh cjelokupnog turističkog sektora, ali i Vlade RH. Trenutno se nalazimo na oko 77 posto rezultata ostvarenog u istom razdoblju 2019. godine.“, poručio je Staničić.

U sklopu predstavljanja i analize turističkih rezultata na nivou Europe, okupljenima se obratila i direktorica NTO CG Ana Tripković Marković koja je naglasila da se turistička posjeta Crnoj Gori tokom jula i avgusta približila rezultatima ostvarenim u rekordnoj i pretpandemijskoj 2019. godini čime su premašena očekivanja. Ona je istakla da je tome doprinijela politika otvorenih granica, te mjere podrške Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja kao što su besplatno PCR testiranje za turiste i besplatno bolničko liječenje.

Sastanku su prisustvovali i izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander iz Španije, potpredsjednica ETC-a Magda Antonioli iz Italije,  kao i predstavnici nacionalnih turističkih organizacija zemalja kao što su Španija, Portugal, Mađarska, Slovačka,  Monako i dr.

„Naš glavni zadatak je saradnja i koordinacija, a temelj svih naših aktivnosti su istraživanja i razmjena znanja. Društvo se mijenja i mi u turizmu moramo pratiti promjene i trendove. Destinacije  se ne mogu direktno upoređivati, postoje određene razlike, ali moramo svi zajedno sarađivati jer samo tako svi zajedno možemo biti još bolji i uspješniji“, zaključio je Santander.

Podsjećamo, ETC je osnovan 1948. sa sjedištem u Briselu, a uz nacionalne evropske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prevoznike, globalne online platforme i druge pružaoce usluga u turizmu. Glavni cilj ETC-a je unapređenje turističkih politika na nivou Evrope, te dalja promocija Evrope kao vodeće svjetske turističke destinacije.

Kroz članstvo u ETC-u, Crna Gora se promoviše zajedničkim nastupima na udaljenim tržištima kao što su SAD, Kanada, Japan, Latinska Amerika i Kina, kao i putem regionalnih studijskih posjeta medija i turoperatora sa ovih tržišta, zajedničkog magazina “European Magazine” i drugih aktivnosti kojima se promoviše Evropa kao destinacija za putovanja.

U partnerstvu sa ETC i Turističkom organizacijom Srbije, NTOCG je, u periodu od decembra 2019. do aprila 2021 godine, realizovala zajedničku marketinšku kampanju na tržištima Kine, Kanade i SAD, pod sloganom “Wild Soul of Europe- Slow Adventure”.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti