Donacija djela iz izložbe „Veronesi & more“ Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“

Virdžinija Germozi doniraće cijelu izložbu italijanske apstrakcije „Veronesi & more“ Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“. Ovim povodom, danas će biti organizovan prijem kod predsjednika Opštine Budva Marka Carevića .

Izložbu „Veronesi & more“ JU Muzeji i galerije Budve organizovala je u partnerstvu sa kulturnim klubom „La Stanca“ (La Stanza) iz italijanskog grada Bolcano u avgustu 2018. godine. Kako je saradnja bila izuzetno uspješna, vlasnica svih djela iz izložbe itaalijanskih aprstraktnih umjetnika na čelu sa Luiđijem Veronezijem, odlučila je da kompletnu izložbu pokloni Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“. Izložba je u oktobru 2019. godine organizovana i na Cetinju, u Ministarstvu kulture Crne Gore, a povodom obilježavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore.


U okviru izložbe „Veronesi & more“, a uskoro i zbirke italijanskih apstraknih umjetnika koja će se čuvati u fundusu Moderne galerije „Jovo Ivanović“, predstavljeni su radovi čuvenih italijanskih umjetnika kao što su Luiđi Veronezi, Mauro Ređani i Fausto Meloti, koji su potpisnici „Manifesta prve kolektivne izložbe italijanske apstraktne umjetnosti“ u Torinu, četvrtog marta 1934. godine.
„Tridesete godine prošlog vijeka bile su revolucionarne godine na italijanskoj nacionalnoj umjetničkoj sceni. Dok su nove i potpuno provokativne kulturne i likovne tendencije sebi stvarale put u drugim zemljama – poput, na primjer, suprematističkih eksperimenata Kazimira Maljeviča, Kompozicija Vasilija Kandinskog ili, pak, minimalističkih rešetaka Pita Mondrijana – u Italiji su tek tridesetih godina ti novi pravci doživjeli naglu ekspanziju. Paradoks je da se to odigralo upravo u zemlji kojoj je fašizam, koji je bio na vlasti, bio vrlo fokusiran na razvoj umjetnosti, arhitekture i filma. Upravo u tom periodu Luiđi Veronezi (Luigi Veronesi), zajedno sa Lućom Fontanom (Lucio Fontana), Osvaldom Lićinijem (Osvaldo Licini), Maurom Ređanijem (Mauro Reggiani) i Faustom Melotijem (Fausto Melotti) potpisuje „Manifest prve kolektivne izložbe italijanske apstraktne umjetnosti“ koji je održan 4. marta 1934. godine u Torinu. Njegova revolucionarna umjetnička djela, linearni i strogo geometrijski potezi ponovo su se našli na Trijenalu u Milanu 1936. godine. Otvoren je novi umjetnički diskurs – otpočelo je novo poglavlje italijanske umjetnosti. Sa Veronezijem, Ređanijem i Melotijem i njima sličnima, otpočeo je izuzetno bogat i strastven period cjelokupne italijanske kulture. Ova izložba, kojom će se prestaviti u svom punom kulturnom obimu, predstavlja omaž upravo tome. Veronezijevo umjetničko stvaralaštvo obilježilo je i naredne decenije i bilo primijenjeno u svim segmentima umjetnosti i kulture u Italiji, počev od pozorišta do fotografije, i tako dalje“, navedeno je u katalogu izložbe.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti