„Duh života“ umjetnice Marine Stoponje

U srijedu 25. septembra u 20 časova u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu će se otvoriti samostalna izložbe skulptura „Duh života“, umjetnice Marine Stoponje. Izložba je dio manifestacije Septembarski dani kulture, a otvoriće gospodin Veselko Grubišić, ambasador Hrvatske u Crnoj Gori. Kustoskinja izložbe je mr Milijana Istijanović.


U nastavku Vam prenosimo dio teksta iz kataloga koji potpisuje Nikola Albaneže: „Poigravanje pak značenjima, a ne samo prividima autoričina je još u većoj mjeri istaknuta specifičnost koja bitno obilježava njenu individualnost. Na tragu pop-arta koji je od početka uzimao kao predloške banalne predmete svakodnevice i doslovno ih replicirao u umjetničkom formatu, i Marina sažetim i čistim izrazom, zasnovanim na ekonomičnosti primijenjenih sredstava, istražuje sadržaje koje nosi – jastuk. Međutim, njeno je propitivanje usustavljeno u seriju i svjesno usmjereno simboličkim potencijalima izvedenih kompozicija. Konkretno; semantika je zasnovana na odnosu između asocijativnih nizova: s jedne strane jastuk uz koji vežemo nježnost, intimnost, spokoj, dok mu se s druge kontrastno dijaloški nameću različiti elementi: jabuka kao znak želje i žudnje, glava kao stilizirani odraz produhovljenosti ili sjekira kao žestoka, gruba suprotnost navede- nim „jastučnim“ atributima. Ali drama je tek jedan mogući ishod; humorni odmak neprestano čuči u prikrajku.“


Marina Stoponja rođena je 1959. godine u Zagrebu u Hrvatskoj. Diplomirala je 1999. godine na Akademiji likovnih umjetnosti na odjelu kiparstva. Član je HDLU-a od 1999. a HZSU-a od 2001. godine. Trenutno studira na poslijediplomskom doktorskom studiju kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Umjetničku karijeru poslijednjih nekoliko godina paralelno razvija i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Do sada je realizirala 20 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu od kojih su i nedavno održane u Dubaiju, Zagrebu i Ras Al Khaimak.
Realizova je desetak javnih radova u zemlji i inostranstvu. Njene skulpture nalaze se u privatnim i muzejskim kolekcijama od Hrvatske do Ujedinjenih Arapskih Emirata.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti