Đurašković: Vodovodi koji su ugovorili određenu količinu vode neće imati problem sa vodosnabdijevanjem

Ugroženost vodoizvorišta Bolje Sestre dovodi u pitanje održivost Regionalnog vodovodnog sistema, realizaciju svih započetih i novih razvojnih projekata i predstavlja ozbiljnu prijetnju daljem razvoju turizma kao vodeće privredne grane u Crnoj Gori.

Međutim, kako ističe izvršni direktor JP "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" Josip Đurašković, kad je u pitanju već ugovorena količina vode, ne treba brinuti o vodosnadbijevanju. Tokom ove sezone svi lokalni vodovodi koji su ugovorili određenu količinu vode neće imati problem sa vodosnabdijevanjem, kazao je izvršni direktor JP "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" Josip Đurašković u emisiji Polis.

"Trudimo se da prevaziđemo sve probleme, tako da sve one količine koje su lokalni vodovodi ugovorili sa Regionalnim vodovodom će biti isporučene. Problem postoji samo za one nepredvidive situacije, a ja se nadam da ćemo moći jer se trudimo i borimo svim silama, kako bi to prevazišli", kazao je Đurašković.

Kaka je u pitanju izdašnost vode tokom ljetnje turističke sezone, najkritičniji je avgust.

"Taj problem najčešće je zastupljen kada su najveće suše i tada već može doći do pada izdašnosti", istakao je on.

Nekontrolisanom i neleglnom eksploatacijom šljunka iz korita rijeke Morače, načinjena je nesaglediva šteta ovoj rijeci, što je vidljivo i goplim okom, ali i čitavom okolnom području koji dijelom ulazi u drugu zaštitnu zonu Bolje Sestre. To je problem na koji ukazuju nadležni organi već godinama, kazao je Đurašković.

"To je najveći problem, koji je doveo izvorište u ovu situaciju. Nažalost, po meni još uvijek nije urađeno ono što bi trebalo, da bi se sve to zaustavilo. Čak i kada se zaustavi, moraćemo da reagujemo na samom koristu kako bi ga zaustavili i vratili u nekom periodu kakav je bio prije", istakao je on.

Činjenica je da smo ugroženi, ali smo sada tu gdje jesmo, tako da je bolje manje pričati, a više raditi da to prevaziđemo kako bi privreda mogla da funkcioniše normalno, zaključio je Đurašković.

Izvor: rtvbudva.me

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti