Dvadesetogodišnji genije čisti mora od smeća

Bojan Slet, 20-togodišnjak iz Holandije zacrtao je nesvakidašnji cilj - da očisti sva mora i okeane od plastičnog otpada koji pluta njihovim obalama.

 

Sudeći po tome da je uspio da skrene pažnju javnosti na ovaj gorući problem, izgleda da će i ostvariti svoju zamisao.


Veliki vodeni prečišćivači poprilično su teški za rukovanje i preusmjeravanje otpada, ali Sletova Fondacija za čiste okeane radi na tome da iskoristi prečišćivače na nabolji mogući način. Princip je takav da prečišćivač na velikim distancama korak po korak odvaja otpad od površine omogućavajući morskoj flori da se odvija neometano. Kompanija procenjuje da za samo deset godina čišćenja može da dovede u red 42% otpada iz Pacifika ili u brojkama od 70 320 000 kilograma otpada. Trenutno se taj sistem pravi u Japanu i biće 2000km dugačak, što ga čini najdužom plutajućom strukturom u svijetu. Završetak gradnje zakazan je za 2016.godinu.

the-ocean-cleanup-plan-boyan-slat-1.jpgthe-ocean-cleanup-plan-boyan-slat-8.jpgthe-ocean-cleanup-plan-boyan-slat-2.jpg

 

 

VEZANO: Jedan običan momak je bio iznerviran smećem kraj obale, pa je ovo uradio:

the-ocean-cleanup-plan-boyan-slat-5.jpgthe-ocean-cleanup-plan-boyan-slat-7.jpgthe-ocean-cleanup-plan-boyan-slat-6.jpg

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti