E-fiskalizacija za izdavaoce privatnog smještaja

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore, omogućilo je za izdavaoce privatnog smeštaja novu mogućnost e-fiskalizacije, bez dodatnih troškova. Ova pogodnost se odnosi za sve crnogorske državljane koji imaju novu ličnu kartu, a koja je ujedno i token za elektronski potpis.

Fizička lica koja žele da iskoriste datu pogodnost, potrebno je da se najprije registuju za elektronsku fiskalizaciju na SEP portalu: https://sep.tax.gov.me/self-care, sertifikatom sa nove lične karte izdate od MUP-a Crne Gore. Za korišćenje tog sertifikata, neophodno je posjedovanje čitača pametnih kartica (smart card reader), koji se priključi na računar i time omugućava aktivacija sertifikata, kao i instalacija  potrebnog softvera. Potrebni softver i uputstvo za aktiviranje sertifikata mogu se pronaći na MUP-ovom sajtu https://ca.servis.mup.gov.me/ u rubrici "download".

Na SEP portalu Uprave prihoda i carina, potrebno je kreiranje Poslovne jedinice sa koje lice izdaje račune, sa svim pravilno popunjenim potrebnim informacijama. Pored poslovne jedinice neophodno je da se kreira i Operater, lice koje kreira (izdaje) račune. Na portalu u gornjem desnom dijelu postoji i uputstvo za korišćenje portala.

Kreiranje računa pomoću pomenutog portala je moguće za lica koja nisu u sistemu PDV-a i koji izdaju isključivo bezgotovinske račune (uplatom na tekući račun lica). Ukoliko koristite gotov novac za transakcije, potrebno je posjedovanje elektronski naplatnog uređaja koji podržava pomenuti način plaćanja.

Dodatne informacije svi zainteresovani korisnici mogu dobiti direktno iz Sektora za informacione sisteme - Odsjek za elektronsku fiskalizaciju na telefonski broj: 020 448 247.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti