Ekskluzivno: Prodat Fjord u Kotoru

Kako Bankar.me pouzdano saznaje, najveći i svakako najčuveniji kotorski hotel “Fjord” nedavno je dobio novog vlasnika. Saga koja traje već više od decenije dobija novi zaplet.

Hotel “Fjord”, privatizovan u masovnoj vaučerskoj privatizaciji, a onda 2005. godine i prodat kroz stečaj  irskim biznismenima, već 15 godina tavori, zatrpan smećem i brojnim obećanjima. Izgrađen 1986. godine i poslije samo 19 godina eksploatacije zatvoren, “Fjord” je rijedak, šta više nepoznat primjer u svjetskom hotelijerstvu.

Irski biznismen Luis Megvajer i njegov tadašnji poslovni partner i zemljak Majkl Finglton 2005. godine osnovali su kompaniju New Fjord Development, preko koje su, neposrednom pogodbom, za 5,5 miliona  kupili “Fjord” od kompanije Alfa invest, Veselina Barovića. Irski biznismeni i partneri su se, međutim, razišli, a firma je opet završila pod stečajem. Jedan drugog su godinama unazad pokušavali da ististnu iz biznisa i preuzmu posao.

Novi vlasnik hotela “Fjord”, ali i obližnje upravne zgrade “Jugooceanije” jeste podgorička kompanija Boka Bay Investment doo, osnovana u martu mjesecu 2017. godine, a prema podacima sa sajta Uprave za nekretnine, promjena vlasništva nad hotelom je evidentirana krajem januara. Osnivački kapital kompanije je 1 eur i trenutno nije poznata kupoprodajna cijena i način na koji je ista isplaćena, iako se nezvanično špekuliše sa cifrom od 10-11 miliona eura.

Inicijalni osnivači kompanije Boka Bay Investment doo su Orhan Pelinković sa 10% (koji je i Izvršni direktor firme) i Habib Cem Bahadir sa 90% vlasništva u preduzeću. U decembru 2017. godine u registru Privrednog suda je evidentirana promjena osnivača i umjesto Habib Cem Bahadira upisana je kompanija GB Investment Development Limited sa 90% vlasništva.

Da li će se Boka Bay Investment baviti hotelijerstvom ne može se pretpostaviti, s obzirom da je registrovana uz primarnu djelatnost “Kupovina i prodaja vlastitih nekretnina“, a o osnivačima se u dostupnim izvorima ne može pronaći dovoljno informacija.

Orhan Pelinković je rođen u Baru, školovan u SAD-u, a sa iskustvom na pozicijama savjetnika direktora u kompaniji Vektra Montenegro od 2007. do 2013., kao i u kompaniji Montavar Metalac od 2013. do 2014. godine.

 

Vlasnici zemljišta i u Prčnju

Pored kompanije Boka Bay Investment, Pelinković i GB Investment Development Limited se pojavljuju kao osnivači i firme Hexagon Investments doo Podgorica, gdje dijele vlasništvo sa sljedećim licima: Dalibor Martić, Sedat Dogan, Mehmet Erdogdu i Ismail Hakan Aksu, a čija je primarna djelatnost takođe “Kupovina i prodaja vlastitih nekretnina“.

Kompanija Hexagon Investments, po podacima iz Uprave za nekretnine, u svom posjedu ima jednu od najljepših lokacija u Bokokotorskom zalivu, u Prčnju, površine čak 41 hiljadu kvadratnih metara.

 

 

Da li će Kotor konačno dobiti veliki hotel?

Iako su Irci 2005.godine kad su kupili “Fjord” za skoro šest miliona eura i lokaciju URCA za dva miliona eura, a nakon toga planirajući izgradnju hotela i zgradu “Jugooceanije” za pet miliona eura, i najavili ulaganje od 200 miliona eura u izgradnju tri turistička kompleksa na tim lokalitetima i zapošljavanje 1.500 radnika, investicija ne samo da nije realizovana, već je predmetni prostor danas potpuno devastiran i spomenik je neuspješnim privatizacijama. Sada je to ruina u centru grada koji se nalazi na listi svjetske, kulturne i prirodne baštine kao jedna od 830 svjetskih lokacija koje pripadaju čitavom čovječanstvu i koju svakodnevno obilaze hiljade turista kao jednu od najvećih kultrunih atrakcija na Mediteranu.

Da li će se lice grada obojiti ljepšim bojama, u mnogome zavisi od novih vlasnika zgrada Fjorda i Jugoocenaije. Nismo uspjeli da od novih vlasnika dobijemo informacije iz prve ruke o njihovim planovima, ali se nadamo da oni postoje, da su prije svega dostojni grada u kom namjeravaju poslovati i da će brižljivo voditi računa o njegovoj istoriji i autentičnoj arhitekturi.

 

 

 

 

 

VEZANO: Na Bijenalu u Veneciji predstavljamo se oronulim građevinama

 

izvor: Bankar.me

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti