Epidemiološka situacija stabilna, PCR test za nevakcinisane medicinske radnike poslije odmora

Savjet za borbu protiv koronavirusa produžio je aktuelne mjere do 30. jula uz podsjećanje da će, u slučaju promjene epidemiološke slike u Crnoj Gori, one bez odlaganja biti prilagođenje stanju na terenu, saopštila je na konferenciji za medije direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović. Ona je dodala da je Savjet odlučio da će svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dječije zaštite koji nijesu vakcinisani ili koji nijesu preležali koronu, nakon povratka sa godišnjih odmora, ma gdje da su ih proveli (u zemlji ili inostranstvu), raditi PCR test prije povratka na posao.

- Ovo se ne odnosi na one koji čekaju revakcinaciju drugom dozom. PCR testiranje će se sprovoditi o trošku države u najbližem domu zdravlja ili, za Podgoricu, u Institutu za javno zdravlje. Cilj ovog poteza je očuvanje javnog zdravlja i rezultata koje postižemo u borbi protiv korona virusa, ali i psihološko rasterećenje ljekara i njihovih kolega prije nego što ponovo prionu na posao, naglasila je dr Radulović.

U tom kontekstu, napominjemo da je vakcinacija u Crnoj Gori dobrovoljna i tako će i da ostane.

Navodeći da je do sada u Crnoj Gori imunizovano 70 odsto ljekara, dr Radulović je istakla i da je  trećina odraslih u Crnoj Gori u cjelosti imunizovana, a najmanje još njih 100 hiljada ima prirodni imunitet, pri čemu se pretpostavlja da je taj broj i preko 200 hiljada, pa je i očekivano da  ljekari, koji se sa koronom suočavaju maltene svakodnevno i bore za ljudske živote, prednjače u vakcinaciji.

- Ljekari služe za primjer. Molimo sve, a posebno mlade, one od 19 do 39 godine koji su u Crnoj Gori najčešće obolijevali od korone da prestanu da misle da su nesavladivi i da slijede primjer ljekara i da se vakcinišu, poručila je dr Radulović.

Ona je navela da je u crnogorskim bolnicama, trenutno, zauzeta 31 postelja opredijeljena za COVID-19 pacijente i podsjetila da vakcina štiti od najtežih oblika obolijevanja i najvećem broju slučajeva vas drži dalje od bolnice.

S obzirom na to da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koja je turistima omogućila besplatno PCR testiranje prije povratka u matične zemlje, a koje to zahtijevaju, prema riječima dr Radulović, do je sada testirano blizu 10 hiljada stranaca.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić kazao je da je ova institucija dobila preporuke i instrukcije, odnosno popis ključnih aktivnosti i nivoa pripremljenosti kritične varijante korona virusa Delta soja i njegove povećane transmisije u državama širom Evrope po kojima ćemo i postupati, a da će  Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti procijeniti trenutak u kom će od nas tražiti uzorke za analizu.

- Epidemiološka situacija u Crnoj Gori i dalje je stabilna – po evropskim parametrima. S obzirom na to da je crnogorsku granicu u posljednja dva mjeseca prešlo više stotina hiljada ljudi i da je turistička sezona u jeku, bilo je realno da sada zabilježimo očekivan blagi porast broja zaraženih. U Crnoj Gori je trenutno aktivno 327 slučajeva infekcije korona virusom. Četrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100 hiljada stanovnika za cijelu teritoriju Crne Gore trenutno iznosi 46,51. Od prosječnog broja testiranih osoba koji je bio u posljednjoj nedelji 1420, pozitivnih rezultata na SARS-CoV-2 je 1,51% čime smo i dalje u evropskim okvirima standarda stabilne epidemiološke situacije, naveo je dr Galić.

On je naglasio da se uporednom analizom može zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja dnevne incidencije na million stanovnika tokom sedmodnevnog presjeka od 12 zemalja članica EU.  U odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam Crna Gora ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Kipra, Španije, Grčke i Turske.

- Do sada je 33,4 odsto punoljetnog stanovništva vakcinisano jednom dozom, a revakcinisano je 30,3 odsto odraslih građana. Crna Gora je procentualno vakcinisala veći dio svog stanovništva u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo što se tiče zemalja regiona, a Bugarske i Rumunije što se tiče zemalja EU, kazao je dr Galić.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti