Skandal: Kanalizacija preliva u kanal nadomak Starog grada, gosti popularnih restorana zatečeni incidentom

Skandal: Kanalizacija preliva u kanal nadomak Starog grada, gosti popularnih restorana zatečeni incidentom


Krsto Niklanović: Fekalije plivale, pred očima gostiju koji su večerali

 

   Oštar, neprijatan miris i fekalije koje plivaju kanalom, te se nesmetano ulivaju u more, slika je koja od preksinoć dočekuje brojne goste na terasi popularnog restorana “Jadran kod Krsta” nedaleko od Starog grada.   

 

   Kao i prošle godine, kada su fekalije na istom mjestu bukvalno zamutile more, ove godine još gora je situacija, jer se kompletna porodična kuća Niklanovića našla na “udaru” izlivenih fekalija iz sistema.

   Ne samo ovaj, nego i ostali okolni popularni restorani, trpe štetu zbog incidenta, a kako upozoravaju ugostitelji, postoji bojazan i od ozbiljnih posljedica.

  “Ovome se mora stati na kraj. Tražim od opštine i nadležnih da riješe ovaj problem. I ovdje se ne radi o atmosferskim vodama, već izbija kanalizacija, što se može vidjeti po sadržaju koji je u ovom potoku. Prozore od kuće ne možemo da otvorimo, jer se ne može disati od neprijatnog mirisa. A zamislite kako je ljudima koji se kupaju na ovoj plaži ovdje. Ovaj potok se izliva u more, to je zaraza” kazao je vlasnik restorana Krsto Niklanović ogorčen, jer se ponovo događaju ovakve stvari kada je sezona u punom jeku.

Incident se dogodio kada je došlo do prelivanja fekalija iz kanalizacionog sistema u kanal, kojim se atmosferske vode i bujični potoci nakon obilnih padavina ulivaju u more, nedaleko od gradske marine. Kanal koji je ispunjen vodom, sastavni je dio i primorskog ambijenta restorana koji se nalazi na donjem šetalištu tik uz more.

   Ugostitelji koji su odmah prijavili cijeli slučaj, navode da nije prvi put da za vrijeme sezone dolazi do takvih incidenata, a najgore je to što se dešava upravo u večernjim satima kada je šetalište puno, a terase restorana pune gostiju.

   Da je došlo do prelivanja kanalizacije potrvrdili su i u gradskom Vodovodu.
   Problem sa izlivanjem fekalija u kanal je nastao u toku noći između nedjelje i ponedjeljka. Problem se često javlja u ljetnjim mjesecima kada kod Crpne stanice Pošta dođe do preopterećenosti u radu pumpnog postrojenja, kada nastaje prlivanje odnosno izlivanje fekalija. Ovaj problem bio bi adektvano riješen samo postavljanjem električne rešetke, koja trenutno projektno ne može da se uklopi na mjesto predviđeno za istu. Problem ne zavisi samo od JP Vodod i Kanlizacija”. Slična rešetka sada postoji, ali ne može na pravi način da zadovolji potrebe, odnosno kada dođe do preopterećenosti u radu crpnog postrojenja, rešetka mora ručno da se skida, kao i pumpa, da se sve ispere, sanira i vrati, te se prikupljanje fekalija ponovo bez problema nastavlja”, pojasnili su u gradskom Vodovodu.

 

   Ekipe Javnog preduzeća su već u ranim jutarnjim satima obavile sve neophodne aktivnosti na otklanjanju problema u radu pumpe.

  “Ali se za potpuno rješavanje izlivenih fekalija sada angažuje firma Eko Saniteko, koja će do kraja dana isčistiti, odnosno na pravi način dezinfikovati kanal i uraditi potrebnu deratizaciju. Potpuno rješenje za sanaciju ovakvih i sličnih problema JP ViK očekuje nakon puštanja u rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda”, navodi se u gradskom Vodovodu. 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti