Formiran Savjet za kulture Budve

U prostorijama Opštine Budva, održana je konstitutivna sjednica Savjeta za kulturu koji je rješenjem formirao predsjednik Opštine Marko Carević.

Ovo je prvi put da je ovo savjetodavno tijelo formirano, a okuplja istaknute stvaraoce i djelatnike u oblasti kulture i kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Na sjednici je bilo riječi o potrebi za izradom Programa razvoja kulture, što je zakonska obaveza lokalnih samouprava a koji je neophodan Budvi i njenom daljem kulturnom i turističkom razvoju. Na sjednici je jednoglasno podržana inicijativa predsjednika Opštine Budva o kandidaturi Budve za Evropsku prijestonicu kulture i izražena volja da savjet svojim radom doprinese ovom procesu. Na Savjetu su, pored navedenih tačaka dnevnog reda, pokrenuta pitanja revitalizacije tvrđave Mogren, Citadele kao prostora za kulturne manifestacije i prostora od kulturno-istorijskog značaja za Budvu, ideje za urbanu regeneraciju Starog grada i problem nedostatka zgrade pozorišta. Savjet se usaglasio da je neophodna vizija kulturnog razvoja Budve i institucija kulture i veću otvorenost ka građanima i turistima. Istaknuta je važnost boljeg turističkog predstavljanja i obilježavanja kulturnog blaga Budve kao i namjensko trošenje sredstava od boravišne takse koje je zakonodavac predvio za konzervaciju i valorizaciju kulturne baštine, a što dosada nije bio slučaj. Članovi Savjeta za kulturu, kojim predsjedava dr Predrag Zenović su: dr Miroslav Luketić, istoričar i književnik, Dragana Ivanović, istoričarka umjetnosti, Deyan Sudjic, arhitekta, direktor Muzeja dizajna u Londonu, akademik Siniša Jelušić, teoretičar književnosti, prof. dr Ivona Jovanović, profesorica francuskog jezika, maestro Bojan Suđić, dirigent, Svetlana Ivanović, profesorica književnosti, članica, Dušan Medin, MA, arheolog i menadžer u kulturi, Jelena Papović, akademska slikarka i Boris Liješević, reditelj.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti