Gdje mogu srpski turisti i pod kojim uslovima

“Vanredna stanja su prošla, ali daleko od toga da se sve vratilo u normalu za ljude koji žele da negdje otputuju. Štaviše, nisu Srbi sami u tom sosu niti jedini kojima su susjedi sve donedavno branili ulazak, već i evropske zemlje i dalje jedna drugoj uvode i ukidaju restrikcije za ulazak”, prenosi portal nova.rs

Situacija se neprekidno mijenja sa rastom i opadanjem broja zaraženih i preminulih, pa se mjere na granicama evropskih zemalja u skladu sa time modifikuju praktično na svakodnevnom nivou. Situaciju dodatno komplikuje neujednačena praksa na granicama EU koja je isprva planirana, ali naposletku nije ispoštovana jer nisu sve zemlje bile spremne da tek tako prime građane zemalja u kojima je broj zaraženih na 100.000 stanovnika, po njihovoj ili objektivnoj procjeni i dalje velik.

 

Zato svaka zemlja ima svoju “crvenu listu” koja se takođe mijenja u skladu sa novim podacima o epidemiološkoj situaciji u određenim zemljama. Hrvatska se tako našla u ozbiljnom riziku da, uprkos donedavno prilično dobrom stanju, sada bude smještena na crvenu listu Austrije pošto je prethodnih dana bilježila rekordne brojeve novozaraženih.

 

Region


Albanija

Nije potreban test, niti karantin, i upravo zato je Albanija ove godine izbor mnogih građana Srbije za ljetovanje (Ulazak je moguć preko Kosova i Metohije – tranzit do pet sati autobusom ili do tri sata kolima.)

 

Bosna i Hercegovina

Nije potreban ni test, ni karantin.

 

Bugarska

 

Bugarska je otvorena za građane EU i putnike iz Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Gruzije, Kosova, Moldavije, Crne Gore, SjeverneMakedonije, Srbije i Ukrajine.

Mjere karantina uglavnom se odnose na bugarske državljane koji se vraćaju iz zemalja koje nisu EU, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Jordan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Ukrajina, Velika Britanija i Urugvaj, za koje nije potreban ni test. Pri dolasku iz drugih zemalja je neophodan test ne stariji od 72 sata i obavezna izolacija u trajanju od 14 dana.

 

Grčka

 

Grčka je produžila zabranu ulaska državljanima trećih zemalja u koje spada i Srbija do 31. avgusta. Iako su se mnogi ljudi ponadali da bi Grci od 1. avgusta mogli da otvore granice, za sada ne postoje bitne izmjene odluka o putovanjima. Grčke granice ostaju i dalje zatvorene za srpske turiste.Dozvoljen je ulaz iz zemalja koje se nalaze na spisku bezbjednih zona EU i grčkim državljanima koji žive u zemljama koje nisu članice EU.

 

Sjeverna Makedonija

 

Zabrana ulaska u ovu zemlju je zvanično na snazi tokom avgusta.

 

Slovenija

 

Zabrana ulaska u ovu zemlju je na snazi tokom avgusta. (Tranzit je dozvoljen.)

 

Hrvatska

 

Od 1. jula svi građani EU i EEA zona mogu da slobodno ulaze u Hrvatsku, iako hrvatska vlada poziva sve putnike da se registruju onlajn pri ulasku u zemlju. Za one izvan Evrope, ulazak je moguć uz negativan test ukoliko postoji opravdan razlog u koje se, između ostalog, svrstava i turistička rezervacija.Za građane trećih zemalja koji imaju opravdan razlog ulaska u Hrvatsku, a ne žele da se testiraju o sopstvenom trošku, karantin je obavezan u trajanju od 14 dana. Ipak, ukoliko posjeduju negativan test ne stariji od 48 sati, mogu izbeći karantin.

 

Crna Gora

 

Crna Gora 15. avgusta otvorila je granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom i Severnom Makedonijom, a za ulazak građana iz tih zemalja u Crnu Goru potreban je PCR ili ELISA test, ne stariji od 72 sata. Serološko ili PCR testiranje u Srbiji može se obaviti na lični zahtjev građana, recimo zbog putovanja, ali se u tom slučaju plaća. Cijena serološkog testa je 1.200 dinara, a PCR testa 6.000 dinara.

 

Turska

 

Za ulazak u ovu zemlju nije potreban ni test na COVID-19, ni karantin.

 

Italija

Granice su otvorene, ali je za putnike iz zemalja izvan EU i Šengena obavezan karantin u trajanju od 14 dana, kao i iz Bugarske i Rumunije. Ipak, ulazak u Italiju je zabranjen onima koji su u prethodnih 14 dana boravili u zemljama među kojima je i Srbija, od 16. jula.

Italija je zatvorila granice za državljane Srbije, Kosova i Crne Gore.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti