Počinje hercegnovski filmski festival

Počinje hercegnovski filmski festival

 

U četvrtak 1. avgusta u 21 sat na Kanli kuli projekcijom filma „Falsifikator", u režiji Gorana Markovića, počinje 27. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival. Publika će do 7. avgusta biti u prilici da pogleda više od 80 filmskih ostvarenja, u tri takmičarska i jednom revijalnom dijelu programa – saopšteno je na konferenciji za medije. Prema najavama organizatora, festival će otvoriti jedan od najznačajnijih holivudskih producenata Branko Lustig.

 I ove godine festival će biti održan na četiri festivalske pozornice – glavni, takmičarski program na Kanli Kuli, revijalni na tvrđavi Forte Mare, program dokumentarnih filmova na Trgu Belavista, a program studentskih filmova u Amfiteatru Hercegnovskog pozorišta.

Selektor glavnog programa i umjetnički direktor festivala Srdan Golubović istakao je da ovogodišni glavni program festivala ima 15 filmova, od čega 10 u konkurenciji za festivalske nagrade, i pet koji su van konkurencije.

On je istakao veliko zadovoljstvo što će jednočasovni dokumentarni film crnogorskog reditelja Branka Baletića „Njegoš – jedna biografija, Noć skuplja dva vijeka" biti premijerno prikazan na Kanli Kuli (izvan konkurencije).

„Time će Festival dati doprinos i obilježiti proslavu 200-godišnjice rođenja Petra II Petrovića-Njegoša. Nažalost, ove godine nemamo nijedan dugometražni crnogorski film u glavnom programu" – kazao je Golubović.

Na lokaciji Forte Mare biće prikazano šest nagrađivanih filmova sa ovogodišnjeg Kanskog i Berlinskog festivala. Selekciju dokumentarnih filmova, u okviru koje će biti prikazano 38 ostvarenja iz 30 zemalja, priredio je Vladimir Perović. Segment studentskih filmova u izboru selektora Srđana Koljevića, obuhvatio je 23 studentska ostvarenja, sa deset filmskih akademija iz regiona.

Predsjednik savjeta festivala Stevan Koprivica istakao je da Hercegnovski filmski festival ima ambiciju da preraste u epicentar filmskih dešavanja Crne Gore. Poslovni direktor festivala Zoran Živković kazao je da će tokom festivala biti promovisana knjiga dosad neobjavljenog scenarija Živka Nikolića „Zubato sunce" koju je izdala Fondacija „Živko Nikolić".

Žiri glavnog takmičarskog programa čine makedonska glumica i producentkinja Labina Mitevska, filmski i dramski autor Milica Piletić i Nikola Ležaić reditelj iz Beograda. Žiri dokumentarnog filma čine prof. Ruben Guzman, Ivica Vidanović i Ivan Salatić. Studentski žiri čine: Anja Sekulić, Jovana Bojović i Đorđe Stanojlović.

 GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM KANLI KULA

Četvrtak  1.08.

21.00     Falsifikator, Goran Marković (Srbija, Bosna I Hercegovina, Hrvatska)

23.00     Rocker, Marian Crisan (Rumunija)

Petak  2.08.

21.00    Ljudožder vegetarijanac,  Branko Šmit (Hrvatska)

23.00    The Past,  Asghar Farhadi (Francuska, Italija) van konkurencije

Subota 3.08.

21.00    Odumiranje,  Miloš Pušić (Srbija)

23.00    Tango Abrazos,  Metod Pevec (Slovenija)

Nedjelja 4.08.

21.00  Njegoš- jedna biografija “ Noć skuplja dva vijeka”,  Branko Baletić (Crna Gora) van konkurencije

22.00    Skidanje,  Kosta Djordjević (Srbija)

23.30    Salvo,  Fabio Grassadonia and Antonio Piazza (Italija, Francuska)

Ponedjeljak 5.08.

21.00    Blue is the warmest colour,  Abdelatif Kechiche (Francuska) van konkurencije

23.00    Mold,  Ali Aydin (Turska, Nemačka)

Utorak 6.08.

21.00     Svećenikova djeca,  Vinko Brešan (Hrvatska, Srbija)

23.00     The Daughter,  Thanos Anastopoulos (Grčka, Italija)

Srijeda 7.08.

21.00     Kad svane dan,  Goran Paskaljević (Srbija, Francuska, Hrvatska) van konkurencije

23.00     Congress,  Ari Foleman (Izrael, Nemačka, Poljska, Francuska) van konkurencije

foto: wikipedia  izvor: radiodux.me

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti