Hotelska grupa Budvanska rivijera obilježila Dan planete Zemlje

U susret Danu planete Zemlje, Hotelska grupa Budvanska rivijera juče je zajedno sa JUSMŠ Danilo Kiš i JP Morsko dobro Crne Gore organizovala izložbu radova srednjoškolaca, predavanje Nemanje Malovrazića na temu zaštićenih područja u  Crnoj Gori uz emitovanje filma „Budvanska Tunja“, nakon čega su učenici sa radnicima zelenila HG Budvanska rivijera zasadili drvo limuna u atrijumu TN Slovenska plaža.

Školski projekat na temu zaštite životne sredine kojim je rukovodila profesorica Jelena Papović obuhvatio je izradu nekoliko kreativnih eksponata, pa su tako u lobiju hotela Aleksandar izložene oslikane haljine posvećene prirodi, mapa ostrva Sveti Nikola i instalacija planete sa ugroženim životinjskim vrstama.

Nemanja Malovrazić u ime JP Morsko dobro Crne Gore održao je prezentaciju na temu Zaštićena obalna i morska područja u Crnoj Gori, i uz brojne zanimljivosti iz ove oblasti i interaktivan pristup približio učenicima JUSMŠ Danilo Kiš zašto je važno da čuvamo obalu, more i morski biodiverzitet.

Posebnu pažnju izazvala je projekcija filma “Budvanska tunja” koji je urađen na inicijativu MZ Stari grad i NVO Ekološko društvo – Budva, a u produkciji Javnog preduzeća za upravljanjem morskim dobrom Crne Gore. Film je osvojio prvu nagradu u kategoriji "Ekologija i životna sredina" na Međunaradnom festivalu "Stars of Wild Beauty" koji je održan u decembru 2019. godine. Cilj filma je promocija prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti ovog područja, te unaprijeđenje i ažuriranje informacija o stanju i ugroženosti morskog biodiverziteta same Tunje.

Svi učesnici i organizatori prisustvovali su i konkretnoj akciji sadnje limuna u atrijumu Turističkog naselja Slovenska plaža koja je decenijama prepoznatljiva po njegovanim zelenim površinama i raznovrsnom biljnom svijetu. Taj segment ponude je izuzetno cijenjen od strane turista i gostiju koji poseban mir i doživljaj pronalaze upravo u zelenim vrtovima sa preko 300 vrsta raznovrsnog bilja.