I Praskvica na udaru

Degradacija manastirskih kompleksa, vrijednih kulturno istorijskih spomenika, pod zaštitom države, po svoj prilici ne jenjava, a Mitropolija crnogorsko primorska našla se na udaru javnosti, nakon novih graditeljskih poduhvata u okviru kompleksa manastira Reževići.

I dok je Inspektor Uprave za zaštitu kulturnih dobara, juče, nakon što su podgoričke "Vijesti" objavile, da je u okviru kompleksa izgrađen bespravni pomoćni objekat, od desetak kvadrata, odmah zaustavio dalje građevinske radove, "Primorske novine" su svjedoci, da su se proteklih pola godine, slični radovi izvodili i u Manastiru Praskvica. I u ovom manastiru, koji ove godine obilježeva šest vijekova svoje crkve Svetog Nikole, izgrađene su pristupne staze, te ulazni svod nedaleko od Jadranske magistrale.

Manastir-Rezevici-Monastery1.jpg

Uprava za zaštitu kulturnih dobara, je jedina adresa, koja može da aminuje bilo kakve radove na vjerskim objektima, bilo koje konfesije.

 

Na prostoru od Jaza do Buljarice, nalazi se i najviše manastira u Crnoj Gori. Naime, od ukupno 21 manastira koliko ih ima u Crnoj Gori, čak sedam se nalazi na području budvanske opštine.

 

Mitropolija crnogorsko - primorska, podsjećamo, najveći je zemljoposjednik u Budvi, sa više od milion kvadrata zemlje. Crkva je sa druge strane i potencijalni graditelj, ne samo vjerskih, nego i turističko - apartmanskih i stamebenih objekata. Pa tako, osim višespratnih zgrada i hotela na zaobilaznici kod crkve Svete Petke, Mitropolija je na svojoj zemlji u Reževićima, i to na nekoliko parcela ucrtala turstička apartmanska naselja. Poznato je da je Mitropolija na svom zemljištu u Budvi izgradila hotel “Podostrog” visoke kategorije, koji uspješno posluje, te od njegovog iznajmljivanja, crkva je uspjela, kako su i saopštili, da ubrza izgradnju Hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici.

 

Svakako SPC sa nestrpljenjem očekuje da se riješi “problem“ Buljarice i nađe potencijalni investitor jer poznato je da u Buljaričkom polju u svom vlasništvu ima oko 30 hektara zemlje. Ništa manja očekivanja su i za Mrčevo polje iza plaže Jaz, gdje crkva ima veći zemljišni kompleks, a koje je godinama planirano za turističku valorizaciju, te izgradnju prvog golf terena. Ništa manje vrijedna lokacija je i na Smokvici, gdje crkva ima 30 hiljada kvadrata zemljišta. Parcela od 12 hektara, koja se graniči sa crkvenom na Smokvici, prije pet godina prodata je ruskim bogatašima za 25 miliona eura. U Bečićima crkva van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23 hiljade kvadrata koja bi takođe mogla biti privedena gradnji u turističke svrhe. Atraktivne lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22 hiljade kvadrata, Brajići gdje je parcela od 18 hiljada kvadrata, Mažići oko šest hiljada kvadrata.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti