Inspekcija rada će kontrolisati isplate zarada radnicima. Kazne od 500-5000 eura

Inspekcija rada ima posebnu ulogu u sprovođenju projekta „Evropa sad“, kojim je predviđeno da će poslodavac za onoliki iznos dažbina na teret zaposlenog, koji bude umanjen, za toliko povećati neto zarade zaposlenog.

Nepostupanje poslodavca, imalo bi za posledicu upravni postupak od strane Inspekcije rada kojim bi se istom poslodavcu ukazalo na obavezu postupanja po odredbama kolektivnog ugovora, odnosno za nepostupanje, bilo bi donijeto rješenje o otklanjanju nepravilnosti. Ukoliko poslodavac ne bi izvršio svoju obavezu po rješenju, inspekciji je na raspolaganju prinudna mjera  u vidu novčane kazne. Izricanje novčanih kazni (od 500-5000 eura) bilo bi vršeno sve dok takav poslodavac ne bi postupio po rješenju, a novčani iznos bi se svaki put povećavao usljed nepostupanja(shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru), odnosno ispunio svoju obavezu u skladu sa članom 33 Opšteg kolektivnog ugovora.

Nadležnost inspekcije u odnosu na poslodavca i gore navedenu obavezu proizilazi iz obeveze da vrši kontrolu nad primjenom Zakona o radu, Opšteg kolektivnog ugovora, Granskog kolektivnog ugovora odnosno odredbi pojedinačnog kolektivnog ugovora.

Veliki je problem što naši zaposleni i dalje u velikoj mjeri prijave poslodavca tek kad im istekne angažman, tj. kad više nema osnova za postupanje Inspekcije rada. Stoga pozivamo sve građane koji misle da su im prava iz rada zakinuta, da makar anonimno podnesu inicajativu kako bismo pravovremeno otklonili nepravilnost i uticali da poslodavac propisno formalizuje taj radni odnos. Broj telefona besplatnog kol centra je 080555555.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti