Inspekcije počele kontrole u drumskom saobraćaju

Obavještavamo prevoznike i putnike u drumskom saobraćaju da je dana 02. jula 2020. godine stupio na snagu Zakon o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, propisuje se zaštita stanovništva od zaraznih bolesti u Crnoj Gori, mjere za njihovo sprječavanje, suzbijanje i iskorjenjivanje, sprovođenje epidemiološkog nadzora, nadležni subjekti za njihovo sprovođenje, način obezbjeđivanja sredstava za njihovo sprovođenje, vršenje nadzora nad izvršavanjem ovog zakona, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

 

Prethodno navedenim dopunama osnovnog Zakona o zaraznim bolestima, propisana je nadležnost inspektora za drumski saobraćaj, odnosno nadležnost inspektora jedinice lokalne samouprave u odnosu kontrolu mjera kada je u pitanju zaštita zdravlja ljudi od zaraznih bolesti u javnom prevozu putnika ili prevozu zaposlenih vozilima za sopstvene potrebe. Naime, danom stupanja na snagu ovog zakona nadležne inspekcije za drumski saobraćaj počele su sa kontrolom kako prevoznika i njihovih zaposlenih, tako i putnika koji koriste javni drumski prevoz, o poštovanju obaveze korišćenja zaštitnih sredstava od strane istih.

 

Takođe, naglašavamo da će nadležna inspekcija za drumski saobraćaj nastaviti sa stalnim nadzorom prevoznika i putnika u drumskom saobraćaju shodno navedenom ovlašćenju i u narednom periodu dok traju vanredne okolnosti uzrokovane Koronavirusom (Covid 19).

 

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni list CG", br. 12/2018 i 64/2020) propisane su kazne za pravno lice od 2 000 do 20 000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 2 000 eura, i za fizičko lice 100 do 2 000 eura. Nadalje, uz navedenu novčanu kaznu pravnom licu i preduzetniku može se izreći i zaštitna mjera zabrana obavljanja djelatnosti u trajanju do šest mjeseci.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti