Novi zakon o ronjenju protiv crnog ronilačkog biznisa

Pored toga što se pojedinci bave krivolovom ribe putem dinamita, postoji i ilegalna aktivnost u morskim dubinama koja nije propisana zakonom. Crna Gora je jedina država u Mediteranu koja nijednim propisom nije uredila izuzetno bezbjednosno značajnu oblast izvođenja komercijalnog i rekreativnog ronjenja, u kojoj nakon ukidanja Uredbe o vršenju podvodnih aktivnosti u vodama Crne Gore vlada haos, saopšteno je iz Regionalnog centra za obuku ronilaca i podvodno deminiranje (RCUD) iz Bijele.


 “Kulturno nasljeđe pod vodom kao nacionalni interes, prepušteno je organizovanim grupama pljačkaša i pojedinaca sa najmodernijom tehnikom koji su nam mnoga hidroarheološka područja gotovo već potpuno opustošili”, kaže se u saopštenju RCUD.

Navodi se da je crnogorska obala,  nakon ukidanja Uredbe, pretvorena u odredište velikog broja ronilaca turista koji predstavljaju novu i vrlo značajnu granu posebnih oblika turizma, u kojoj su “jasno vidljivi tragovi crnog ronilačkog biznisa koji se, pored pljačke kulturnog nasleđa sa dna mora, ogleda i u činjenici da inostrana privredna društva ili pojedinci koji u crnogorskim vodama ilegalno izvode podvodne radove za potrebe stranih i domaćih kompanija, mimo evidencije odgovarajućih poreskih službi”.

Kao primjer kako se arheološki eksponati neprocjenjive vrijednosti iznose iz Crne Gore, iz RCUD su naveli priču iz hrvatskog časopisa “SCUBALIFE”, u kojem se navodi  da su aktere krađe prošle godine uhvatila slovenačka policija i u vozilu pronašla stare brodske predmete svježe obojene, za koje su ronioci tvrdili da su suveniri koje su kupili u Crnoj Gori.

Iz RCUD-a  su pozdravili donošenje Predloga Zakona o ronjenju, za koji su grupa ronilačkih centara, NVO i uglednih pojedinaca koji se bave ronjenjem u januaru ocijenili da  sputava razvoj turizma Crne Gore i da je daleko od evropskih i međunarodnih standarda na koje se poziva. Oni su naveli da iza tog teksta stoji direktor RCUD-a Veselin Mijajlović, o kome osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom istražuje da li je zloupotrijebio službeni položaj.

 

Izvor: Vijesti.me

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti