Na adresu Mediteran reklama stigle presude

Opštinsko preudzeće „Mediteran reklame“ isplatilo je 30 hiljada eura, nakon što je Viši sud donio presudu u korist tri radnika koji su vodili sudski spor prpotiv preduzeća zbog umanjenja koeficijenata na zarade. Viši sud je preinačio presudu kotorksog osnovnog suda koji je prvobitno presudio da odšteta bude 88 hiljada eura, ali nakon žalbe „Mediteran reklame“, umanjen je iznos novca .

Ovim su se obistinile prognoze novog menadžmenta preduzeća, da će tužbe koje su podnijeli radnici u tri odvojena sudska spora vrijedna ukupno 700 hiljada eura a na ime umanjenje koeficijenata na zarade u periodu od prije decenije, sada finansijski koštati ovo preduzeće.


Presudom se usvaja tužbeni zahtijev radnika da im se isplati po osnovu umanjenja koeficijenta po zahtijevu stručnosti od koeficijenta određenog Granskim kolektivnim ugovorom za period od 2008. do 2010. i na ime obračunate zakonske kamate na utvrđene razlike za predhodno navedeni period pa do 31.01.2017 kao i razlika po osnovu manje obračunate cijene rada za period od 2011 do 2015.“, navedeno je između ostalog u presudi.
Pred Višim sudom je i drugi spor, nakon što je kotorski sud presudio u korist 14 radnika „mediteran reklama“ po istom osnovu , a oni su tražili isplatu 383 330 eura, dok je u toku i spor koji vode još šest radnika koji zahtjevaju da im se isplati 88. 665 eura.


Očekuje se da će i u preostala dva sudska spora, Viši sud presuditi identično, kao i u prvom, ali se još ne zna da li će iznosi odšteta ostati isti , ili će ih umanjiti.


U nezavidnoj situaciji je i Opština Budva , kojoj prijeti isplata više od četiri miliona odštetnog zahtjeva, koliko u nekoliko odvojenih tužbi traži gotovo 200 radnika lokalne administracije, zbog neusaglašenih koeficijenata i manje obračuatih zarad u proteklih pola decenije.


Radnici se pozivaju da ih je Opština oštetila isplaćivanjem manjih zarada u periodu od avgusta 2008. do aprila 2009., te da im se nadoknadi šteta po osnovu manje obračunate zarade za 2013., 2014., 2015., i 2016. godinu.


Pripadnici Službe zaštite i spasavnja, 50 vatrogasaca uspjelo je ljetos pred Osnovnim sudom u Herceg Novom po istom osnovu da dobiju proces protiv Opštine Budva koja im je zbog manje obreačunatih zarada dužna da isplati čak miliona eura. Opština je uložila žalbu na ovu presudu, očekuje se odluka Višeg suda.

foto: Jugoslav Belada

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti