Izbjegavajte ove vrste riba jer su otrovne

Prije petnaestak dana je glavna vijest bila da je uhvaćen morski pas od 2,8 metara, takozvani Glavonja, čija je jetra izuzetno otrovna te se njegove iznutrice nikako ne smiju jesti. 

Iako često možemo čuti stručnjake kako savjetuju što više ribe na nedeljnom meniju, treba biti obazriv u odabiru jer neke vrste imaju više procenata žive u svom mesu od drugih.

 

 

Iz perspektive nutricionista, riba je bogata proteinima i zdravim mastima, međutim u mnogim slučajevima i zasićena živom koja je izrazito štetna za djecu, trudnice, ali i odrasle muškarce i žene, piše Net.hr.

S obzirom da se živa o organizmu zadržava i preko godine dana,  važno je izbjegavati vrste kojoj su joj podložnije:

 

Morski pas

Morskog psa izbjegavajte u moru, ali i u ribarnicama jer je on na vrhu prehrambenog lanca i jede sve što mu se nađe na putu. Često puta i ribe koje su znatno kontaminirane živom.

 


Sabljarka

Ova tropska riba također se ubraja u skupinu predatora te konzumira manje ribe pune žive koja je izuzetno štetna za ljudsko zdravlje.

 

Skuša

Ukoliko želite izbjeći trovanje živom, s popisa namirnica izbacite i skušu kako biste izbjegli neželjene zdravstvene posljedice.

 

Odresci tune

Za tunu vrijede malo drugačija pravila: manje tune sadrže srednju i manju količinu žive, dok velike tune imaju nešto veću količinu. Stoga je treba konzumirati u umjerenim količinama.

 

 

VEZANO: Mediteranska ishrana dokazano poboljšava vaš seksualni život

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti