Izložba „Ćemer – nasljeđe i ponos Crnogorke“ u Muzeju grada Budve

18 maja 2021. godine u 18 časova, povodom Međunarodnog dana muzeja, biće otvorena izložba „Ćemer – nasljeđe i ponos Crnogorke“ u Muzeju grada Budve (JU Muzeji i galerije Budve).

Izložbu će zvanično otvoriti gospođa Dobrila Vlahović, konzervatorska savjetnica. Kustosi izložbe su Ljubica Radović, MA kustos etnolog-antropolog i Goran Bubanja, kustos istoričar/muzejski savjetnik.

Suština izložbe ogleda se u konceptu koji nastoji da ukaže na značaj ženskog pojasa – ćemera, za ženu i njen položaj u crnogorskom društvu krajem XIX i početkom XX vijeka. Pored toga što plijene ljepotom i tehnikom izrade, pored estetske funkcije i funkcije prilikom odjevanja, ćemeri su imali ulogu u označavanju bračnog statusa žene i ekonomskog položaja u društvu. Način na koji je ćemer dobijen ili naslijeđen, kada i u kom periodu života, govori o njegovoj simbolici u kojoj se očitavaju kulturne karakteristike i značaj nakita/kićenja.

U okviru izložbe će biti prikazani i rezultati istraživanja na terenu, nastali bilježenjem pojedinačnih istorija predmeta i porodičnih istorija pojedinaca. Na ovaj način posjetioci će dobiti širu percepciju o upotrebi i značaju ćemera za ženu u Crnoj Gori. Boravak na terenu je omogućio budu zabilježeni primjeri upotrebe i nasljeđivanja ćemera i u savremenom kontekstu, što ukazuje na to da ta praksa još uvijek živi, čime se posebno ističe nematerijalni aspekt ovog domena kulturnog nasljeđa.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti