Izložba Dace Marković u Budvi

Izložba umjetnice Dace Marković biće otvorena  u srijedu, 22. septembra  u 20 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ (Stari grad, Budva). Izložbu će zvanično otvoriti istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

Daca Marković je rođena u Beranama. Završila je Pedagošku akademiju u Nikšiću, likovni odsjek. Filozofski fakultet, smjer istorija umjetnosti, završila je u Beogradu. Kod profesora Ivana Tabakovića bila je na studijskom usavršavanju i slikarskoj specijalizaciji. Član je ULUPUDS – a od 1979. godine. Daca Marković se osim slikarstvom bavi i pisanjem proze i poezije. Živi i radi u Beogradu i u Beranama. Izlagala je na 40
samostalnih izložbi, i više od 450 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izlagala je u Moskvi, Londonu, Trebinju, Rijeci, Gornjem Milanovcu itd.

O Daci Marković je rekao:

“Da me neko juče pitao šta znam o DaciMar rekao bih da je to jedna od čuvenih ljubavi Pabla Pikasa, našeg porekla, koju je on i portretisao, a i sama je slikala i pisala. A kad sam ovih godina u Beogradu upoznao poetesu i slikarku DacuMar, pročitao njene knjige i video njene slike, samo sam se uverio da je tačno ono što sam mislio na neviđeno. Ljubavi Pabla Pikasa se još rađaju, bojama pišu, a rečima slikaju.” Matija Bećković.
Izložba će biti otvorena do 10. oktobara  2021. godine.

 
 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti