Izložba „Evo cveta dovoljno smelog da miriše” umjetnice Marije Vukosavljević

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u četvrtak, 16. novembra 2023. godine, u 19 časova u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” biti otvorena izložba „Evo cveta dovoljno smelog da miriše” umjetnice Marije Vukosavljević. Kustos izložbe je Danka Mitrović, diplomirani vajar.

Marija Vukosavljević rođena je 1979. godine u Valjevu. Diplomirala je na FPUD u Beogradu.Član je ULUPUDS-a.

Realizovani projekti u vezu:

PLAŠTANICE: Crkva Sv Lazara Kosovskog, Bijeljina, Crkva Sv. Pantelajmona, Divčibare, Manastir Vratna, Crkva Sv. Jovana, Paune; Manastir sv. Nektarija, Egina; Manastir Hilandar; Manastir Lelić, Valjevo; Saborna crkva u Novom Sadu, Crkva Sv. Save u Novom Sadu; Crkva Uspenja Presvete Bogorodice, Mladenovac; Vladičanski dvor u Kruševcu; Manastir Gradac, Brvenik; Crkva Hristovog Vaskrsenja u Jerusalimu.

 

EVO CVETA DOVOLJNO SMELOG DA MIRIŠE

 

„Pred nama su dela, koja umećem svog autora predstavljaju i umetnički rad i religioznu sliku i ponajviše ikonu. Avangarda, sastavljena kombinacijom tehnika i različitih materijala. Tkanine sekundarne namene, od kojih su izrađena, pokazuju preobražaj konačnosti, dok same infantilne forme ljudskog lika na njima dočaravaju jedan drugi svet. Međutim, on je i nadahnućem, a još više materijalom, čvrsto vezan za opipljivo i svakidašnje, te predstavlja očekivanje besmrtnosti nakon raspadanja i viđenje večnog, koje nije daleko ni vremenski niti prostorno, nego je imanentno našem telu i krvotoku. Na taj način autor svojim izvanrednim osećajem za estetiku i duhovnim čuvstvom uspeva da vizualizuje dvojnost i jedinstvo našeg bića – besmrtnost koja pati.

Novo vreme nosi nova pitanja i traži odgovore. Vizantijska slika i njena poruka – obesmrćenje materije i njeno podizanje, nikada neće zastareti. Međutim, iako su sva prethodna vremena pronalazila svoje aktuelno ruho za isti cilj, sadašnje doba poštovanje predanja često vidi u kopiranju i vraćanju unazad. Zato mu preti opasnost da bude procenjeno kao sterilno i umrtvljeno. Marija Vukosavljević nam svojim opusom nudi novu formu u starom duhu. Vez u crkvenoj umetnosti je veoma star, ali je korišćen kao dekoracija bogoslužbenih predmeta. Naš autor ga oslobađa i predstavlja kao samostalnu sliku i ikonu. Ohrabrujuće je to  što njene slike stoje kao ikone u crkvama, porodičnim domovima, manastirskim konacima i monaškim kelijama.

Pred nama su sada ikone novih ideja, koje stoje pred Predanjem i pred budućnošću, što nas podseća na stih Branka Miljkovića: Evo cveta dovoljno smelog da miriše.”

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti