Izložbe „Apstraktni ekpresionizam” iz umjetničke zbirke Međunarodne kolonije ,,Buljarica art”

U Spomen domu “Crvena komuna”, u galeriji “Marko Krstov Gregović” (JU Muzeji i galerije Budve) postavljena je izložba „Apstraktni ekpresionizam” iz umjetničke zbirke Međunarodne kolonije ,,Buljarica art”. Izložba je organizovana povodom proslave Dana Opštine Budva. Zbog epidemiološke situacije i važećih mjera NKT-a, svečanog otvaranja neće biti, međutim, svi zainteresovani posjetioci mogu posjetiti izložbu uz obavezno poštovanje preporučenih mjera. Kustosi izložbe su mr Milijana Istijanović i mr Dragan Mijač Brile.

Na izložbi su predstavljeni 25 likovnih stvaraoca iz zemlje i inostranstva, sa radovima velikog formata koji su rađeni tehnikama ulje na platnu, akrilik na platnu i kombinovanom tehnikom. Svi radovi su dio umjetničke zbirke Međunarodne likovne kolonije „Buljarica Art” – koja obuhvata izbor radova gestualnog i kolorističkog izraza. Za izložbu su odabrana umjetnička djela učesnika kolonije i autora sličnih senzibiliteta i likovnih poetika, a koji se bave nepredmetnom izražajnom formom, i na svojstvene  načine  obilježavaju suočavanje individualnog, sukob unutrašnjih svijetova, ličnih stavova i emocija. Kroz  boju i poteze  oslobađaju emocije duhovnih doživljaja i psiholoških stanja.  Snažni impulsi i potezi bojenih površina slikaju atmosferu ličnih preokupacija koji su produkti likovne imaginacije umjetnika, egzistencijalnih osjećaja i vizija kroz apstraktne predstave i forme. Postavka obuhvata radove velikog formata i različitog kolorita, tamnije i svijetlije game, zatim jarke palete i monohromnih slikarskih kompozicija, kao i dinamiku u potezima i nanosima boja od lazurnih do pastoznih.

Kroz dvadeset i četiri godine postojanja Međunarodne kolonije ,,Buljarica art” – najstarije likovne kolonije u Crnoj Gori, sakupljena umjetnička djela čine bogati opus i pokazuju razvoj umjetnosti u regionu i šire, od kraja devedesetih do današnjih dana, kroz različite tematike i stilska opredjeljenja, od tradicionalnog slikarstva do enformela i apstraktnog slikarstva.

 

Izložba će biti otvorena do kraja 2020. godine.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti