Izvodjenjem predstave "Pluća" 9. decembra nastavlja se medjufestivalski pozorišni program JU "Grad Teatar"

U subotu, 9. decembra, u organizaciji JU „Grad teatar“, u 20 časova na sceni “Crvene komune” u Petrovcu biće izvedena predstava „Pluća“, rađena po tekstu savremenog britanskog dramskog pisca i reditelja Dankana Mekmilana a u režiji Andreja Nosova. Predstava je produkcija Nikšićkog pozorišta, na čijoj sceni je premijerno izvedena prije deset dana. U predstavi igraju Maja Stojanović i Stevan Vuković.

Dankan Mekmilan, savremeni britanski dramski pisac i reditelj, u svojim komadima se bavi modernim sociopolitičkim temama. Tema ove duodrame su muško-ženski odnosi, problemi sa kojima se suočavaju mladi bračni parovi, nesnađenost u društvenom trenutku, socijalna i egistencijalna nesigurnost, što sve utiče na zapitanost da li u svijetu, ovakvom kakav je, stvarati novi život. “Pluća” su imala praizvedbu u “Studio Theatre” u Vašingtonu 2011. godine i od tada su doživjela 40 produkcija na mnogim pozorišnim svjetskim scenama. Ovoga puta, po prvi put predstava se postavlja i u Crnoj Gori.

Andrej Nosov, zahvalivši se ekipi predstave na radosti stvaranja i borbi za pozorište koje nas se tiče, objasnio je i to da je “pred nama predstava koja se ne koristi pozorišnim (spoljnim) sredstvima u onoj mjeri u kojoj bismo očekivali”. Reditelj dodaje i sledeće: “Trudili smo se da poštujemo planetu, da gajimo i čuvamo biljke i životinje, da činimo stvari održivim. Gotovo sve što koristimo je neko već koristio, ništa nije novo. Morali smo da se snalazimo, da tražimo dalje od očiglednog i već određenog i da taj ‘redimejd’ pristup osvojimo. Međutim, nismo skroz uspjeli da radimo bez struje i bez puno različitog otpada i energije koju svakodnevno trošimo. Ipak, pozorište ne može baš daleko od svijeta i zajednice u kojoj živimo. Trudili smo se da zaronimo unutra, u naše odnose i naše strahove i da progovorimo o nama. Baš sad, tu i ovde i baš takvi kakvi smo, bez foliranja.”

Autorski tim predstave pored Andreja Nosova, reditelja, čine Ivan Vuković, koji je preveo komad “Pluća”, Vesna Sušić, scenografkinja, koja je bila zadužena i za dizajn materijala, Marija Marković, kostimografkinja, i Nemanja Calić, koji je uradio dizajn svjetla.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti