Izvršena akcija kontrole poštovanja Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe

Na širem području Bokokotorskog zaliva je 31.07. i 01.08. izvršena zajednička koordinisana akcija kontrole poštovanja Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe, u kojoj su učestvovali pripadnici Direktorata za pomorsku i unutrašnju plovidbu – Inspekcija sigurnosti plovidbe Kotor, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama i Sektora granične policije – Regionalni centar Jug.

Fokus inspekcijskog nadzora se odnosio prvenstveno na poštovanje na kontrolu brzine kretanja plovnih objekata u tjesnacima Verige, Kumbor i Tivatskom zalivu. Pored toga inspektori sigurnosti plovidbe su vršili kontrolu dozvola za upravljanje plovilima, plovidbenih dozvola, listu posade i putnika, sportskih manifestacija, sidrenja objekata na mjestima gdje to nije dozvoljeno i drugo. Pored radarskih slika sa VTMIS sistema UPSUL, po prvi put kao dokazni materijal su korišteni video zapisi i slike sa registrovanih dronova kod Agencije za civilno vazduhoplovstvo, što se pokazalo kao veoma efikasno rješenje  u smislu davanja dokaza inspektorima, koji su izdavali prekršajne naloge svim plovnim objektima prvenstveno gliseri skuteri i jahtama, a koji su kao detektovani zaustavljani od strane plovila UPSUL i SGP.
Tom, prilikom u toku trajanja akcije inspektori sigurnosti pomorske plovidbe su izdali 35 prekršajna naloga, korisnicima plovnih objekata koji su izvršili prekršaj, a preventivnim djelovanjem su upozoravali i
izricali opomene plovilima, te upućivali na poštovanje pravila ponašanja na moru.

Zajedniča akcija svih organa koji su bili uključeni, uspješno je obavljena i rezultirala evidentnim poštovanjem propisa svih učesnika u pomorskom saobraćaju. Kako se u narednih 20-ak dana očekuje zenit
nautičke sezone, te dolazak i kretanje velikog broja plovnih objekata na moru, ovakve ili slične akcije biće spovedene često i nenajavljeno u cilju da se svi učesnici u pomorskom saobraćaju ponašaju u skadu sa zakonom i ne ugrožavaju sigurnost i bezbjednost na moru.

 
 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti