Jadranski festival igre – Budva 2023

Najljepši plesni pokreti i vrhunska muzika obilježiće jun u Budvi, različiti umjetnički žanrovi poput baleta, opere, koncerta, umjetničke izložbe, predstave i stručnih predavanja biće sastavni dio programa prvog Jadranskog festivala igre. Ovaj Festival novi je događaj u kalendaru manifestacija Turističke organizacije opštine Budva i održaće se u periodu od 9. do 27. juna 2023. godine na sceni između crkava unutar budvanskog Starog grada.

Pri planiranju i osmišljavanju programa Jadranskog festivala igre vodilo se računa o realnoj potrebi produženja turističke sezone u Budvi, razvijanju visokokvalitetne ponude, programa koji za cilj ima podizanje svijesti o važnosti kulture i o kulturnim potrebama kako građana Crne Gore tako i gostiju, posebno imajući u vidu ovogodišnje nadmetanje za prestižnu titulu, Budva2028 – Evropska prijestonica kulture. Tako je u saradnji sa stručnjacima iz ove oblasti, pojedincima i institucijama, osnovan festival čija je prva karakteristika prevazilaženje jezičke barijere, drugim riječima, svi segmenti programa biće internacionalni i namijenjeni ljubiteljima plesa, muzike i kulture uopšte, sa svih govornih područja, svih generacija.

Festival počinje premijernim izvođenjem baleta „Mediteran“, koji je rađen u produkciji Muzičkog centra Crne Gore, upravo za otvaranje Festivala i koji će kombinovanjem muzike, plesnih pokreta i vizulne umjetnosti poslati poruku mira i ljubavi u petak, 9. juna. U narednim danima održaće se koncert Jadranskog revijskog orkestra (filmska muzika), crnogorska premijerna izvođenja baleta „Sara-je-vo“ (Balkan dance project), „Plamteća voda“ (Hrvatsko narodno kazalište Rijeka), „Perpetuum mobile“ (MN dance company Nova Gorica), „Skenderberg“ (koproducija sa Bitef dance company), zatim opera „Maratonci trče počasni krug“ (festival „Isidora Žebeljan“). U planu je i realizacija projekta „Igra džeza“ – koncerti grupa „Leb i sol“ i „Cubismo“, Olega Kyrileva i projekta „Igra mora“ – izložba umjetničkih fotografija Jelene Janković. Posebno lijep dio programa čini i Jadranski plesni seminar koji će biti održan 9. i 10. juna kada će djeca biti u prilici da nauče više o plesu, kroz teoriju i praksu, od strane međunarodnih predavača i stručnjaka. Već u prvom izdanju Jadranskog festivala igre program podrazumijeva tri svjetske premijere i tri sopstvena (ko)producentska projekta Turističke organizacije opštine Budva.

Jadranski festival igre značajno će obogatiti kulturnu ponudu Budve, a ima tendenciju da postane i festival međunarodnih razmjera i značaja koji će se iz godine u godinu unapređivati i razvijati prije svega kroz saradnju institucija kulture baziranoj na komunikaciji kroz umjetnost. Na ovaj način, postaće još jedan, jedinstveni brend Budve, koji će jačati njen imidž kao destinacije koja njeguje kulturno nasleđe i nudi kvalitetan kulturni program tokom cijele godine.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti