Jadranski festival uživo na jutjub kanalu Resora kulture 30. i 31. marta

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, u okviru realizacije IPA projekta HAMLET, 30. i 31. marta, sa početkom u 20:00h, organizuje Jadranski festival (Adriatic Festival), u okviru kojeg će biti
predstavljene aktivnosti i rezultati ovog projekta.

Cilj projekta bio je promovisanje turističkih lokaliteta koji baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost.

Zbog pandemije COVID19, festival će biti realizovan u onlajn formatu i može se pratiti, u navedenom terminu, putem jutjub kanala Resora kulture.

Program festivala obuhvata prezentaciju lokaliteta mapiranih projektom (Godinje, Virpazar, Vranjina, Karuč i Petnjica), sa posebnim osvrtom na nematerijalnu kulturnu baštinu ovih područja: tradicionalna izrada čuna, pletenje korpi od pruća, izrada bihorskog ćilima itd.

Prve večeri festivala biće održana panel diskusija na temu uticaja nematerijalne kulturne baštine na razvoj kulturnog turizma. Dodatno, drugo festivalsko veče obilježiće i predstavljanje zbirke „Kratke
priče: Virpazar, Karuč, Godinje, Vranjina i Petnjica“ i razgovor sa tri autorke priča inspirisanih pomenutim lokalitetima.

Projekat HAMLET (Highlighting Artisanal Manufacturing, culture and Eco Tourism – Promocija rukotvorina, kulture i ekoturizma) realizuje se u okviru Prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija–Albanija–Crna Gora. Baziran je na promociji turističkih destinacija koje baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost.

Izabrani lokaliteti u Crnoj Gori, obuhvaćeni ovim projektom, prostor su Skadarskog jezera i područje Bihora, a glavne aktivnosti odnose se na promociju materijalne i nematerijalne kulturne baštine, posebno tradicionalnih zanata, sa ciljem turističke valorizacije.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u ovom projektu učestvuje kao projektni partner, a Zajednica opština Crne Gore kao pridruženi partner. Glavni partner u projektu je Ministarstvo kulture
Albanije, a ostali partneri su Istraživački institut URI iz Albanije, Zanatska komora iz Barija (Italija) i Regionalna agencija za turizam iz Pulje (Italija), dok je Regija Pulja pridruženi partner.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti