Jevrić: Izvorište Bolje sestre pruža mogućnost zahvatanja znatne količine za flaširanje vode

Regionalni vodovod razmatra mogućnosti izgradnje fabrike za flaširanje vode, uz dodatnu analizu mogućnosti diversifikacije proizvodnje uklučenjem opreme za proizvodnju piva i hladnih čajeva. To je saopštio izvršni direktor Regionalnog vodovoda, Goran Jevrić.

„Imajući u vidu da izdašnost izvorišta Bolje sestre pruža mogućnost zahvatanja znatne količine vode za potrebe flaširanja vode, a da se ne dovodi u bilo kakav rizik javno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja, razmatraju se mogućnosti izgradnje fabrike za flaširanje vode“, naveo je Jevrić u Viziji razvoja Regionalnog vodovoda do 2025. godine, dostavljenoj agenciji Mina-business.

On je kazao da su preduslovi za realizaciju tog projekta realni, dok je neophodno da Skupština okonča proceduru usvajanja planske pretpostavke za područje Skadarskog jezera, kako bi Regionalni vodovod bio u prilici da dobije urbanističko-tehničke (UT) uslove za početak izgradnje fabrike vode.
„Izvorište Bolje sestre koje se koristi za regionalno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja je ujedno i jedino regionalno izvorište u Crnoj Gori. Voda ovog podzemnog izvora je izuzetnog kvaliteta i ispunjava uslove za flaširanje vode kako prema Uredbi o klasifikaciji i kategorizaciji voda Crne Gore, tako i prema EU direktivama“, rekao je Jevrić.

Kvalitet vode su potvrdile strane laboratorije Institut Technologiezentrum Wasser iz Karlsruea iz Njemačke i beogradski Biološki institut “Siniša Stanković”.

Imajući u vidu da je i pored povećanog stepena iskorišćenosti sistema za 70 odsto tokom posljednjeg perioda, on i dalje na godišnjem nivou manji od 30 odsto, prema riječima Jevrića, jasno je da su sasvim održive projekcije kreiranja mogućnosti korišćenja kapaciteta izvorišta Bolje sestre u komercijalne svrhe, odnosno plasmana vode za piće na strano tržište.

„U tom smislu, ove mogućnosti su u više navrata prezentovane stranim firmama, kako u direktnim kontaktima, tako i putem međunarodnih aktivnosti Vlade, drugih državnih institucija i Privredne komore (PKCG)“, dodao je Jevrić.

 
U cilju realizacije tog projekta, Regionalni vodovod je izradio idejni projekat, kao i elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, čime su eventualnom investitoru obezbijeđeni preduslovi za početak realizacije investicije projektovane vrijednosti oko 16 miliona eura.

 
„Zahvaljujući realizovanim aktivnostima tokom posljednjih godina, danas je Regionalni vodovod mnogo bliži realizaciji ovog projekta, te bi, u slučaju konkretnog interesovanja poslovnog partnera, bili u situaciji konkretno pokrenuti aktivnosti na realizaciji i ovog važnog razvojnog projekta, koji prevazilazi značaj samog preduzeća i finansijskih benefita“, zaključio je Jevrić.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti