JU Muzeji i galerije Budve kao reprezent Crne Gore počasni je gost na VII Međunarodnom Bijenalu vizuelnih umetnosti u Čačku

JU Muzeji i galerije Budve počasni je gost  VII Međunarodnog Bijenala vizuelnih umetnosti u Čačku, koji organizuje Centar za vizuelna istraživanja i razvoj vizuelne kulture „Krug“. Naime, JU
Muzeji i galerije Budve i njena direktorica mr Lucija Đurašković je pozvana da kao počasni gost izvrši stručnu selekciju dva umjetnika iz Crne Gore koja će se predstaviti na VII Međunarodnom Bijenalu vizuelnih umetnosti u Čačku, na kome će se od 14. novembra do 20.decembra 2020. godine predstaviti umjetnici iz čak 30 zemalja.

Višeznačnost ovogodišnjeg tematskog okvira, koji nosi naziv „Razgraničenja“, posmatranog u korelaciji sa opštim nazivom projekta - izložbe „ Biblioteka- otvorena knjiga Balkana“, predlaže se kulturni dijalog kao osnova, aili i most, u procesu prevazilaženja konfesionalnih i nacionalnih razlika, i uspostavljenih geopolitičkih granica. Koncept izložbe kao kulturni dijalog, sa programom koji podstiče uzajamno razumijevanje i poštovanje, kao metoda za potiranje razlika i suprotnosti nastalih u prošlosti, svrstava ovu bijenalnu manifestaciju u red relevantnih kulturnih događaja na prostoru bivše Jugoslavije.

Prema stručnoj selekciji mr Lucije Đurašković, selektovani umjetnici za Crnu Goru su akademski slikari prof. Nataša Đurović i Zoran Petrušić, koji će se predstaviti sa po dva umjetnička rada.

Nataša Đurović  je rođena u Doboju, BiH 1963. godine. Diplomirala na Kulturološkom fakultetu na Cetinju 1986. godine. Stipendista je francuske Vlade na specijalizaciji u Parizu 1989/90 . 1992. godine   je magistrirala likovnu tehnologiju na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani. Redovni je profesor Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju i član ULUCG. Realizuje umjetničke ideje u različitim medijima: crtežu, slici, fotografiji, ambijentalnoj i zidnoj instalaciji, performansu. Izlagala je na prestižnim kolektivnim izložbama u Francuskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji, Švedskoj, Austriji, Italiji, Hrvatskoj, Kanadi, SAD i Makedoniji.  Samostalno je izlagala u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji i San Marinu.  Dobitnik je više nagrada za umjetnički rad, među kojima 2003.g. Nagrada Hercegnovskog zimskog likovnog salona , 2012.g. Nagrada za crtež Crnogorskog likovnog salona “13.novembar” i 2017.g. Grand Prix Crnogorskog likovnog salona “13.novembar.Na VII Međunarodnom Bijenalu vizuelnih umetnosti u Čačku će se predstaviti sa dva rada : „ Trajanje- nestajanje- trajanje“, kombinovana tehnika na platnu, 2016. god. i „Trajanje- nestajanje-trajanje “ 2, kombinovana tehnika na platnu, 2016. godina.