Jubilarna 10. MECO konferencija okuplja 650 naučnika svijeta 7. juna, u Budvi

Jubilarna X Mediteranska konferencija o ugrađenim računarskim sistemima, poznatija kao MECO, (Mediterranean Conference on Embedded Computing), ove godine okupiće 650 autora iz preko 50 zemalja sa pet kontinenata, u kombinovanoj onlajn i tradicionalnoj formi, od 7. do 10. juna, u Budvi.

Ovogodišnji rekordni broj naučnika će učestvovati u radu 15 tematskih sekcija i 30 sesija, sa pridruženim radionicama i ljetnjom školom.

Konferencijom tradicionalno predsjedavaju, njeni osnivači prof. dr Radovan Stojanović sa Elektrotehničkog  Univerziteta Crne Gore i Prof. dr Lech Jozwiak sa Univerziteta Eindhoven Technical.

„MECO bilježi stalni rast od 2012. godine. MECO nije samo konferencija, to je snažan pokret univerziteta, naučno-tehnoloških institucija i pojedinaca koji diktira i forsira razvoj najnovijih tehnologija u računarstvu na prostoru Mediterana i Evrope. Poslije 10 godina rada, bez sumnje, MECO predstavlja jedan od najvećih crnogorskih brendova u nauci, visokim tehnologijama i inovacijama. Zbornik radova je obima 1000 stranica a sadrži isključivo pune, strogo recenzirane, radove“, kazao je jedan od neposrednih osnivača konferencije 2012 godine, profesor Stojanović.

Na MECO konferenciji su do sada učestovala dva nobelovca, a ove godine pozdravnu poruku skupu je poslao nobelovac iz oblasti fizike Konstantin Novoselov, sa Nacionalnog Univerziteta Singapura (National University of Singapore) i Univerziteta Mančester (University of Manchester).

"Veliki porast učesnika ove godine bilježi radionica “Cyber-Physical Systems and Internet-of-Things – CPSIoT2021“ zbog aktuelnosti teme i ekspanzije IoT tehnologija.  Druga ljetnja škola pod nazivom “2nd Summer School on Cyber Physical Systems and Internet of Things” okuplja oko 70 učesnika iz 23 zemlje sa najačih tehničkih univerziteta Evrope i SAD-a", najavio je profesor Stojanović.

MECO je konferencija visokog kredibiliteta, referisana u IEEE, SCOPUS, Web of Science, SCImago, DPLB. Publons, Google Scholar, ResearchGate i svim značajnijim bazama iz oblasti računarskih nauka. Posjeduje SJR impact factor od 2012 i H indeks = 7 prema američkom rangiranju konferencija. Svrstana je u TOP svjetske konferencije iz oblasti elektrotehničkih i računarskih nauka.

Radovi sa MECO konferencije su citirani preko 6000 puta na Google Scholar-u, dok se odabrani prilozi  štampaju u Elsevierovom časopisu sa SCI liste „Microprocessors and Microsystems – MIPRO”.

MECO konzorcijum čine 20 renomiranih institucija među kojima su iz Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, MANT Asocijacija, Inovativna kompanija MECOnet, Elektrotehnički fakultet, ministarstva Crne Gore, Čikom, Elkon i Plantaže. Tu su i krovne institucije inženjera elektrotehnike, elektronike, telekomunikacija i računara IEEE, EuroMicro kao i inostrani univerziteti Tehnički univerzitet iz Eindhovena,
Elektrotehnički fakulteti iz Beograda i Zagreba, Elektrotehnički univerzitet iz Sant Petesburga - LETI, Rjazanjski Raditehnički Univerzitet, Institut za industrijske sisteme iz Grčke. Evropska komisija je predstavljena kroz niz projekata medju kojima H2020 SMART4ALL projekat.

„U jubilarnoj godini dužni smo pomenuti i profesore Veljka Milutinovića sa ETF Beograd, prof. Budimira Lutovca sa ETF-a Podgorica, Dmitry Tarasova, inovatora i suosnivača embeddedcomputing.me, prof. Betima Cica, profesore Sergey Vityazeva i Dimitria Kapluna, prof. Naim Dahnoun sa Bristol Univerzieta“, dodaje profesor Stojanović.

Ove godine, pored izlaganja autora 180 radova, predavači po pozivu biće iz akademskog i istraživačkog svijeta: Ioannis Pitas, Yannis Manolopoulos, Danilo Mandić. HighTech sektor će predstavljati Hui Cao, šef politike i strategije Huaweijeve kancelarije za Evrospku uniju, kao i Benoît Dupont de Dinechin,  Glavni direktor tehnologije za Kalray, kompanije koja je pionir u proizvodnji procesora za moderne intelegentne sisteme.

Više o programu ovogodišnje MECO konferencije i pridruženih događaja na:

http://embeddedcomputing.meconet.me/

http://embeddedcomputing.meconet.me/programme/

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti