Kazniti nesavjesne vlasnike

Nakon što su organizovali veliki akciju spašavanja povrijeđene krave, koja je potom na žalost umrla, te time skrenuli pažnju javnosti na problem koji se dešava u ulcinjskom naselju Štoj, predstavnici NVO Arka Montenegro pozvali su predsjednika te najjužnije primorske opštine da primjeni zakone i kazni nesavjesne vlasnike životinja i otvori azil za životinje.

Naime, nesrećna domaća životinja, ležala je punih osam dana pored puta, u Štoju, nakon što ju je vozilo udarilo. Nakon što je cijeli problem objavljen i predstavnici NVO Arka Motnegro uspjeli su da organizuju sve opštinske službe, MUP i veterinara, kako bi spasili životinju, koja je na žalost uginula, od povreda.

 

"Obraćamo Vam se zahtjevom, da na nivou grada Ulcinja, kao i na cijeloj teritoriji ulcinjske opštine, hitno sprovedete zakonske mjere kažnjavanja svih nesavjesnih vlasnika krupnih domaćih životinja (krava i dr.) koji se već godinama, prema našem saznanju, oglušuju o zakonske propise, a u vezi sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja Crne Gore. Nesavjesnost vlasnika domaćih životinja uslovljava česte saobraćajne nesreće, povređivanja domaćih životinja, ali i gubljenja ljudskih života. Razumijemo da postoji nedostatak brige osoba koje se na ovaj način odnose prema svojim životinjama, ali ono što ne razumijemo je neaktivnost po pitanju rješavanja ovih slučajeva, odnosno preduzimanja mjera protiv istih", navodi se u spimu koje potpisuje izvršna direktorka NVO Darinka Daja Ljubiša i rukovidilac te NVO u Ulcinju Marina Čađenović.

 

"Neposredan povod našeg obraćanja je i posljednji slučaj koji se dogodio u naselju Štoj, u Vašoj opštini, gdje je ova NVO, u saradnji sa Vašom službom, službom spasavanja Mup-a, veterinarom iz vet ambulante „BAMBI“, kao i sa zaposlenima u EPCG distribucija Ulcinj, uspjela da riješi, makar privremeno, i ukaže pomoć domaćoj životinji, koja je više od 8 dana i noći, povrijeđena ležala na početku njive pored puta. Čitava akcija je trajala oko 5 sati, zbog nedolaska veterinara iz vet. ambulante „Veterinum“, iako su bili uredno obaviješteni od strane rukovodioca Područne jedinice NVO ARKA MONTENEGRO iz Ulcinja. Ono što je ponukalo našu NVO da Vam se obrati jeste saznanje da je SO Ulcinj, odredila lokaciju budućeg azila za bezdomne životinje, ali dalje od toga nije više ništa urađeno. Od Vas očekujemo da iskažete prije svega, dobru volju, a onda i ispoštujete zakonsku obavezu, kojom je proistekla obaveza izgradnje istog, ali i da predvidite kapacitete za privremeni smještaj domaćih životinja, koje se neoznačene eventualno zateknu na mjestima gdje nije dozvoljeno, i iste biti predate novim vlasnicima, shodno, socijalnim potrebama građana u opštini Ulcinj, a na osnovu socijalnih kartona, koje posjeduje Ministarstvo za socijalnu pomoć Crne Gore. Ovo naravno, podrazumijeva da se životinje ne ubijaju, već daju na korišćenje kako bi se porodice u stanju socijalnih potreba mogle prehraniti proizvodnjom mlijeka i sira, čime se direktno utiče na budući status korisnika socijalnih davanja", navode aktivistkinje.

 

One ističu da to podrazumijeva, da se izgradi takozvani NO KILL AZIL sa dovoljnim kapacitetima, (azil gdje se bezdomne životinje ne ubijaju), u kojem će se primjenjivati strategija UHVATI – STERILIŠI –PUSTI – UDOMI.

 

"NVO ARKA MONTENEGRO će dati puni doprinos u radu azila, pružati pomoć u udomljavanju, edukaciji, brizi, a jedino što se traži je da u azilu budu zaposleni ljudi koji zaista vole životinje i treba im posao, a ne samo oni kojima treba posao. Izgradnjom ovakve vrste azila, direktno se rješava problem bezdomnih životinja, krupne stoke koja se eventualno nalazi na nedozvoljenim mjestima. Opština Ulcinj bi prihvatanjem naših sugestija, stekla reputaciju dobro organizovane lokalne samouprave u Crnoj Gori, i mogla bi biti primjer ostalim gradovima, koji imaju iste ili slične probleme. Na kraju, koristimo priliku da pohvalimo sve učesnike koji su prisustvovali akciji o kojoj smo prethodno pisali i izrazimo zahvalnost na dobroj saradnji koju smo uspostavili, a koju naravno, očekujemo i u budućem periodu" ističe se u pismu koje prenose u cjelosti Primorske novine.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti