KNJIGA POD FERAL III (Mali festival regionalnih pisaca)

Treći festival regionalnih pisaca “Knjiga pod feral“ počeće večeras na Pjaceti kod kuće Čekrdekovića ispred Otvorenog umjetničkog ateljea u Starom gradu u Budvi.

Festival će u 20.30h otvoriti predsjednica Savjeta JU Narodna biblioteka Budve Marija Majkić, a potom će nam se predstaviti troje autora: pjesnik i publicista iz Bijelog Polja, upravnik gradske biblioteke Edin Smailović,  pjesnikinja,  urednica časopisa za književnost „Savremenost“ i direktorica gradske biblioteke u Skoplju Snežana Stojčevskaka i pjesnik i kantautor Nenad Marić – Kralj Čačka, koji će održti i solo koncert.
Druge festivalske večeri, u petak, 26. maja sa početkom u 20.30h predstaviće nam se pisac, režiser, scenarista, muzičar i vizuelni umjetnik iz Nikšića - Vladimir Kosić, a nakon njega ugostićemo pjesnikinju i članicu alternativne rok grupe „Autopark“ iz Beograda – Ognjenku Lakićević.
Sljedeće večeri, u petak u isto vrijeme o književnosti ćemo razgovarati sa Adnanom Repešom iz Mostara, autorom dvije zbirke priča i romana „Svojta“ a potom sa muzičarem i piscem Markom Šelićem – Marčelom iz Beograda, autorom tri romana i dvije zbirke priča; snimio do sada 6 samostalnih albuma.
Završne večeri III festivala regionalnih pisaca „Knjiga pod feral“, u nedjelju, 28.maja u 20.30h na trgu ispred Otvorenog umjetničkog ateljea u Starom gradu Budve predstaviće nam se pjesnik, romansijer, pripovjedač, esejista Laslo Blašković iz Novog Sada, a potom će nas obradovati muzičar i pjesnik, osnivač dubrovačke grupe „Silente“ – Sanin Karamehmedović čiju ćemo prvu zbirku poezije „Terca na tišinu“ predstaviti, a potom će akustično nastupiti Tibor Karamehmedović koji, zajedno sa Saninom, autorski skupa potpisuje sve pjesme benda „Silente“. Njihovim nastupom okončaćemo ovogodišnji festival „Knjiga pod feral“.
Moderatori programa biće urednik Festivala Đorđe V. Gregović i Stanka Stanojević. Festival je podržala Turistička organizacija opštine Budva.

Četvrtak, 25. maj

Edin Smailović rođen je u Bijelom Polju gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studije istorije završio je u Sarajevu. Piše poeziju i prozu. Do sada objavio zbirku priča “Omča” i zbirke poezije “Prolaznost” i “Paradox Mortem”. Učestvovao na književnim festivalima u Crnoj Gori i regionu. Piše kolumne za Al Jazzera Balkans i Pobjedu. Istinski vjeruje u ravnopravnost polova i da će nauka pobijediti ubrzo većinu bolesti i omogućiti nam da živimo u prosjeku po 150 godina i da su mala kuća sa dvorištem, smokvom, pogledom na more i tišina ovozemaljska verzija raja. Od 2007. godine radi u biblioteci u Bijelom Polju.

Snežana Stojčevska je rođena 1980. godine u Skopju. Diplomirala je na Institutu za Pedagogiju pri Filozofskom fakultetu u Skoplju. Stojčevska je direktor gradske biblioteke „Braka Miladinovci“ - Skoplje. Godine 2012. je objavila prvu poetsku knjigu „Шеќер по подот“ (Šećer po podu) u izdanju ILI ILI, kao dio edicije Rusalke, u kojoj se javlja kao urednik. „Под нулата“ (Pod nulom) je njeno drugo djelo, za koje je dobila nagradu „Beli Mugri “ za 2013. godinu, koju dodjeljuje Dom kulture Kočo Racin, Skoplje. Treću poetsku knjigu „Модри фантазии“ (Modre fantazije), u izdanju izdavačke kuće Templum, objavljuje 2015. godine a 2017. „Треба да е лесно“ (Trebalo bi biti lako), u izdanju izdavačke kuće Antolog i 2019.  „Ќе се завијам во песни“ (Odjenut ću se u pjesme) MI-AN. Njena najnovija poetska knjiga „Празно место“ (Prazno mjesto) izašla je 2022. godine.
Zastupljena je u nekoliko antologija mlade makedonske poezije. Nastupala je na nekoliko poetskih festivala u domovini i inostranstvu. Uređuje Savremenost, časopis za književnost.  U 2018. postala je dio evropske pjesničke i festivalske platforme Versopolis.

Nenad Marić – Kralj Čačka rođen u Čačku 1979. Punu stvaralačku afirmaciju doživio je u Beogradu, gdje se preselio sa početkom studiranja. Diplomirao je slikarstvo 2006. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2001. bavi se kantautorskim radom, a od 2004. u javnosti se pojavljuje pod pseudonimom Kralj Čačka. Do sada je održao nekoliko izložbi svojih slikarskih radova. U novembru 2014. godine objavljuje prvi singl za pjesmu „Moj avatar“ a početkom 2016. drugi singl za pjesmu „Deda Mraz je švorc“. Za izdavačku kuću Lom objavio je i zbirku poezije „Na margini“ (2016), a zatim i debitantski album „Zemlja snova“. Godine 2017. dobio je nagradu „Strune od svetla“, koja se dodjeljuje za poseban doprinos afirmaciji pjesničke riječi u rok i bluz muzici. Drugi muzički album „Spusti svetlost na put“ (2018) izabran je za „Album godine 2018.“ od strane slušalaca Radio Beograda 202. U saradnji sa Radio Teatrom iz Zagreba 2020. godine učestvuje u radu na radio drami „Soundtrack za film koji nije snimljen“, a 2021. radi na songovima za predstavu „Halo, halo, ovdje Radio Zagreb“.
Zajedno sa bratom Markom Marićem koautor je muzike za film „Poslednji povratak Kaktus Bate“, izdanje  2020. godine, film „Realna priča“i seriju „Mama i tata se igraju rata“. Krajem 2022. godine objavljuje singl za pjesmu „Zemlja nije moj dom“.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti